Martin Schulz a fost ales candidatul socialiştilor la preşedinţia Comisiei Europene

Germanul Martin Schulz a fost ales sâmbătă, la Roma, candidatul socialiștilor europeni la președinția Comisiei Europene (CE), transmite AFP, citată de Agerpres. Actualul președinte ale Parlamentului European (PE) a fost desemnat cu o largă majoritate: 368 voturi din 404 (două împotrivă și 34 de abțineri), la al X-lea Congres la partidului Socialist European (PSE), la care participă 800 de delegați. Printre aceștia se află toți șefii de guvern socialiști din UE, inclusiv Victor Ponta.

RomaniaTV.net
01 mart. 2014, 15:56
Martin Schulz a fost ales candidatul socialiştilor la preşedinţia Comisiei Europene

‘Prima mea prioritate ca președinte al Comisiei vor fi locurile de muncă’, a declarat Schultz după scrutin. ‘Doresc să reduc prăpastia dintre bogați și săraci, între țările mari și cele mici’, a adăugat el. ‘Ne-am pierdut optimismul în privința viitorului. Este timpul să acționăm, să ne luptăm pentru o Europă socială și democrată’, a mai spus el.

Față de ‘majoritatea de dreapta’, care a dus la crearea, potrivit socialiștilor, a unei ‘Europe a fricii și a austerității’, social-democrații au adoptat un ‘manifest’ pentru ‘o Europă nouă’, program în zece puncte pentru următorii cinci ani. Pe primul loc în acest program se află ‘locurile de muncă’ și ‘relansarea economiei’, lupta împotriva ‘dumpingului social’, cu introducerea salariilor minime.

Social-democrații sunt la putere doar în 11 din cele 28 de țări ale UE, în unele cazuri în coaliții de stânga și dreapta, iar PSE numără 195 deputați în PE, față de 275 membri ai Partidului Popular European (PPE). Însă, potrivit celor mai recente sondaje, socialiștii ar fi aproape la egalitate cu PPE sau chiar ușor în avans. Spre deosebire de adversarii lor din PPE, conducerea PSE și-a ales de câteva luni candidatul în persoana lui Martin Schulz, învestit oficial sâmbătă.

Martin Schulz, 58 de ani, ‘dinamic și ofensiv’, potrivit eurodeputatei Sylvie Goulard, s-a luptat pentru a scoate din umbră și a întări rolul Parlamentului European, singura instituție a UE aleasă direct prin vot universal. Este detestat de eurosceptici și de extrema dreaptă. ‘Are capul lui Lenin și vorbește ca Hitler’, spunea despre Schulz fostul președinte al Frontului Național, Jean-Marie Le Pen.