Martin Schulz: Poate că, la Bruxelles, Traian Băsescu e uşor diferit decât la Bucureşti

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat, la Antena 3, că a colaborat foarte bine cu Traian Băsescu, de aceea fiind suprinzător pentru el atacul preşedintelui român la adresa sa. Candidatul socialiştilor europeni la şefia Comisia Europene nu a exclus ca declaraţiile lui Băsescu să fi fost generate de o documentare insuficientă.

27 apr. 2014, 20:19
Martin Schulz: Poate că, la Bruxelles, Traian Băsescu e uşor diferit decât la Bucureşti

Când a fost invitat să comenteze atacul preşedintelui Băsescu la adresa sa, Martin Schulz a răspuns: „Am fost surprins pentru că am avut o colaborare instituţională foarte bună. L-am respectat mereu şi am avut senzaţia că sunt respectat. La Bruxelles poate e puţin diferit decât la Bucureşti”.

Deşi Schulz a evitat să comenteze prea mult observaţiile preşedintelui României, germanul a respins acuzele care i-au fost aduse. „Întotdeauna am apărat România, fie că a fost vorba de intrarea în spaţiul Schengen sau de Republica Moldova. Am avut întâlniri cu oficiali din Republica Moldova şi am subliniat că pot conta pe noi ca sprijin în drumul către Uniunea Europeană. De aceea  cred că preşedintele s-a înşelat. Poate unul dintre consilieri i-a dat hârtiile greşite”, a mai spus Schulz.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a spus miercuri că o victorie a socialiştilor la alegerile europarlamentare din 25 mai va face ca Martin Schulz să ajungă preşedinte al Comisiei Europene. Băsescu îl acuză pe Schulz de faptul că s-a arătat conciliant faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina şi pe socialişti că sunt rezervaţi faţă de perspectiva integării în Uniunea Europeană a Moldovei.

Invitat la „Adevărul” Live, Traian Băsescu a abordat subiectul euroalegerilor când i s-a cerut să comenteze vacanţa de o lună pe care şi-au luat-o senatorii sub motivul campaniei electorale. „Nu pot judeca eu decizia Parlamentului câtă vreme au fost puse sub steagul nevoii de informare a populaţiei cu privire la alegerile europarlamentare. Dar nici n-am văzut vreun parlamentar care să lanseze teme pentru campanie. De exemplu, eu aş striga pe toate drumurile ‘Nu votaţi socialişti!’ „, a spus Băsescu.

Şeful statului a arătat că actualul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, este candidatul socialist la postul de preşedinte al Comisiei Europene, variantă neagreată de Băsescu din cauza poziţiei conciliante a acestuia faţă de agresiunea rusească în Crimeea. „El a spus să o declarăm ca pe un fapt împlinit şi asta e!”.

De asemenea, ar avea de suferit şi proiectul european al Republicii Moldova. „Ce a făcut grupul socialist când s-a votat în Parlamentul European perspectiva europeană a Republicii Moldova? Era singurul grup care nici măcar aseară nu voia să fie introdus pe ordinea de zi (…) Socialiştii vor face compromisuri şi pe spinarea Republicii Moldova şi faţă de agresivitatea Rusiei. Un Martin Schulz va fi departe de sprijinul pe care ni l-a dat Barroso legat de Moldova”, a spus Băsescu.