Martin Schulz: Sancţiunile împotriva Rusiei au un impact şi asupra noastră

Candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia viitoarei Comisii Europene, Martin Schulz, s-a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, în favoarea aplicării de sancţiuni europene Rusiei, 'în caz de necesitate', dar şi-a exprimat totodată dorinţa ca guvernele 'să le spună cetăţenilor lor că sancţiunile au de asemenea un impact şi asupra noastră, nu doar asupra ruşilor'.

RomaniaTV.net
26 apr. 2014, 13:27
Martin Schulz: Sancţiunile împotriva Rusiei au un impact şi asupra noastră

Nu am criticat sau refuzat sancţiunile (împotriva Rusiei – n.r.), ci dimpotrivă. Sunt în favoarea sancţiunilor, în caz de necesitate. Abordarea mea a fost următoarea: haideţi să încercăm, înainte de a lua o decizie privind adoptarea de sancţiuni dure, să găsim o cale pentru soluţii diplomatice. Asta a fost, apropo, exact ceea ce au spus preşedintele (american Barack) Obama şi secretarul (american de stat John) Kerry. Există încă loc pentru activităţi diplomatice. Dacă sunt epuizate activităţile diplomatice, dacă este inutil să discutăm, să avem un dialog, atunci trebuie să decidem în legătură cu sancţiunile’, a afirmat sâmbătă, pentru Agerpres, preşedintele Parlamentul European.

Martin Schulz a adăugat că ar fi ‘bucuros’ dacă ‘toate guvernele le-ar spune cetăţenilor lor că sancţiunile au de asemenea un impact şi asupra noastră, nu doar asupra ruşilor’.

Întrebat despre o recentă iniţiativă franco-poloneză de creare a unei comunităţi europene a energiei pentru a reduce dependenţa Uniunii Europene faţă de gazul rusesc, candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia CE s-a declarat ‘bucuros’ că guvernele din UE discută despre o uniune energetică.

Nu este niciodată prea târziu. Sunt bucuros că acum guvernele discută despre o uniune energetică. Parlamentul European o discută de ani de zile. Iar eu fac parte dintre aceia care, de ani de zile, cer să fie creată o astfel de uniune energetică, ce face ca Europa să fie mai independentă, mai puţin dependentă de alimentările cu energie din alte părţi ale lumii’, a spus Schulz.

Uniunea Europeană ar urma să discute săptămâna viitoare despre posibilitatea extinderii sancţiunilor economice împotriva Rusiei, în contextul agravării situaţiei din estul Ucrainei.

Martin Schulz se află la Bucureşti pentru evenimentul de lansare a candidaţilor alianţei electorale PSD-UNPR-PC la alegerile europarlamentare şi la cele parlamentare şi locale parţiale.