Martonyi: Autonomia Ţinutului Secuiesc nu încalcă nicio legislaţie ori Constituţia României

Publicat: Miercuri, 30 Octombrie 2013 15:29 // Actualizat: Miercuri, 30 Octombrie 2013 15:31 // Sursa: Mediafax

Nicio formă de autonomie nu încalcă Constituţia României ori legile internaţionale şi europene, a declarat ministrul ungur de Externe, Janos Martonyi, miercuri, răspunzând unor critici cu privire la marşul secuilor şi presiunile maghiarilor din Transilvania pentru obţinerea autonomiei, relatează MTI.

Foto: www.rcc.int

Într-un interviu pentru postul public de radio Kossuth, Martonyi a declarat că prevederea Constituţiei potrivit căreia România este un stat-naţiune nu exclude posibilitatea ca unităţi locale să se autoadministreze, ceea ce nu ar afecta unitatea statului.

"Nimeni nu vorbeşte despre o enclavă separată în mijlocul României", a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

Dacă vasta majoritate a unei comunităţi cere o formă de administraţie autonomă sau autoguvernare, este un principiu democratic ca majoritatea să o ia în serios şi să declanşeze negocieri asupra implementării concrete a acesteia, a adăugat ministrul ungar de Externe.

VEZI ŞI Guvernul ungar susţine secuii şi toţi membrii comunităţii maghiare din străinătate

Însă alt principiu citat la demonstraţia de duminică este "protejat" de norme europene şi internaţionale, şi anume cel potrivit căruia nicio împărţire teritorială nu trebuie să fie efectuată astfel încât să afecteze o minoritate etnică sau să îi diminueze numărul, a notat Martonyi.

Planuri cu privire la noi zone administrative regionale sugerează că modificări teritoriale vor afecta comunitatea maghiară, care consideră crearea unei regiuni autonome drept soluţia democratică, a adăugat ministrul ungur.

Guvernul Ungariei continuă să susţină eforturile comunităţilor de maghiari din străinătate, a mai subliniat Martonyi.

O demonstraţie intitulată "marele marş al secuilor" a fost organizată în partea centrală a României duminică, pe o porţiune de 53 de kilometri de drum. În aceeaşi zi au fost organizate marşuri de susţinere în mai multe părţi ale Ungariei.

Premierul român Victor Ponta a declarat luni că va aborda cererea de autonomie a minorităţii maghiare în conformitate cu Constituţia României şi normele europene.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
30 oct 16:17
...Martonyi, miercuri, răspunzând unor critici cu privire la marşul secuilor şi presiunile maghiarilor din Citește mai departe… Powered by WPeMatico...
1
EUR
4.8582
RON
19 Sep
noapte 14 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H