Miting pentru autonomia Ținutului Secuiesc la Târgu Mureș: „Acest lucru este şi în interesul României”

Participanţii la mitingul organizat cu prilejul Zilei Libertăţii Secuilor, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, au adoptat, duminică, o petiţie adresată autorităţilor statului, prin care solicită Guvernului şi Parlamentului României autonomie teritorială pentru regiunea „Ţinutului Secuiesc”.

10 mart. 2024, 23:24
Miting pentru autonomia Ținutului Secuiesc la Târgu Mureș: „Acest lucru este şi în interesul României”

Petiţia a fost depusă la Prefectura Judeţului Mureş, apoi participanţii la comemorarea organizată la Monumentul Secuilor Martiri au pornit într-un marş spre centrul oraşului.

Azi, 10 martie 2024 noi, secuii adunaţi în Târgu Mureş şi cei care se solidarizează cu noi în ţară şi în străinătate, urmând calea legii şi a democraţiei, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertăţii Secuieşti: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este şi ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime. Afirmăm din nou: autonomia Ţinutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi din Ţinutul Secuiesc, şi nu este în contradicţie cu Constituţia ţării”, se arată în petiţie.

Miting pentru autonomia Ținutului Secuiesc la Târgu Mureș

Potrivit semnatarilor, autonomia reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritare autohtone a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de drept public, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii.

Citeste si Marcel Ciolacu: „Nu va exista niciun Ţinut Secuiesc niciodată în Romania. Nu va vinde nimeni Ardealul”

Acest lucru este şi în interesul României. Regiunea autonomă dispune de organe de conducere democratic alese, situate între stat şi colectivitate, exercită competenţele autoadministrării, respectiv dispune de anumite competenţe publice delegate de stat. Toate acestea se pot realiza numai prin dialog, prin voinţa liber exprimată a comunităţii locale, cu respectarea principiilor democratice şi prin cooperarea solidară şi constructivă a cetăţenilor”, se mai subliniază în document.

Manifestanţii, indignaţi că „autorităţile refuză dialogul legat de autonomie

Petiţia mai precizează că România, în momentul aderării la Consiliul Europei, s-a angajat la îndeplinirea recomandării 1201/1993, care prin acest angajament a devenit obligatoriu, iar Hotărârea 1334/2003 „recomandă sistemul de instituţii al autonomiei teritoriale pentru a preveni conflictele interne”, respectiv pentru ameliorarea lor.

În cei treizeci de ani de la aderare, România nu a îndeplinit acest angajament, iar autorităţile refuză dialogul legat de aceasta„, susţin semnatarii, care solicită crearea regiunii administrative şi de dezvoltare de sine stătătoare, cu competenţe specifice, denumită „Ţinutul Secuiesc”, în conformitate cu proiectul de lege elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc.

S-a mai solicitat ca Guvernul să înceapă tratative despre statutul Ţinutului Secuiesc cu reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc, Consiliul Naţional Secuiesc şi autorităţile locale din regiune, iar România să adopte, înaintea aderării la zona Schengen, reglementările legale legate de acestea.

Citeste si Marcel Ciolacu condamnă propunerile UDMR pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. „Sunt toxice şi trebuie respinse urgent!”

Protestăm împotriva atacurilor repetate la adresa unor instituţii de învăţământ de limbă maghiară, hărţuirea unor autorităţi locale din Ţinutul Secuiesc, limitarea folosirii limbii materne, persecutarea simbolurilor naţionale. Ţinutul Secuiesc a existat, există şi va exista pe veci! Ţinutul Secuiesc este unitar şi indivizibil! Solicităm egalitate deplină şi efectivă pentru toţi locuitorii Ţinutului Secuiesc! Autonomie pentru Ţinutul Secuiesc, libertate pentru Poporul Secuiesc!”, se mai menţionează în petiţie.

Preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, şi-a exprimat dezamăgirea vizavi de faptul că autorităţile române nu stau de vorbă cu comunitatea maghiară pe tema autonomiei şi că aceasta este o atitudine antidemocratică.