Martor important într-un dosar de corupţie ce vizeză apropiaţi ai lui Netanyahu pentru achiziţionare de submarine germane

Un martor crucial în dosarul ”3.000” vizând apropiaţi ai lui Netanyahu cu privire la achiziţionarea unor submarine germane a fost arestat.

21 mart. 2019, 11:45
Martor important într-un dosar de corupţie ce vizeză apropiaţi ai lui Netanyahu pentru achiziţionare de submarine germane

Omul de afaceri israelian, Michael Ganor, care reprezenta grupul german ThyssenKrupp în israel, a semnat o înţelegere prin care pledează vinovat în acest dosar.

El recunoaştea că a luat mită şi a acceptat să le dea anchetatorilor informaţii despre alţi suspecţi, în schimbul unei pedepse de un an de închisoare şi plăţii unei amenzi în valoare de zece milioane de shekeli (2,4 milioane de euro). Însă el a revenit asupra acestui acord şi a hotărât ”să schimbe versiunea pe care a furnizat-o în timpul anchetei”, a anunţat poliţia.Ganor a fost arestat marţi, iar arestul i-a fost prelungit miercuri până duminică, precizează poliţia într-un comunicat.

Cazul – cunoscut sub numele de ”3.000” – vizează suspiciuni de corupţie cu privire la vânzarea de către Germania israelului a unor submarine şi altor nave prouse de gigantul industrial german ThyssenKrupp cu aproximativ două miliarde de dolari.

Citeşte şi Premierul va fi audiat şi este posibil să fie şi inculpat

Poliţia anunţa în noiembrie că dispune de elemente suficiente pentru ca justiţia să inculpe un anumit număr de suspecţi, inclusiv pe David Shimron, avocatul şi vărul premierului Benjamin Netanyahu.

Însă principalul rival al lui Netanyahu în alegerile parlamentare de la 9 aprilie, generalul Benny Gantz, s-a sesizat de noi evoluţii apărute recent în alt dosar, pentru a cere redeschiderea anchetei privind submarinele cu privire la o eventuală implicare a lui Netanyahu.

Benny Gantz l-a acuzat miercuri pe Benjamin Netanyahu că a obţinut 16 milioane de shekeli (aproximativ 3,9 milioane de euro) revânzând părţi pe care le deţinea într-o societate care urma să facă profit, ulterior, de pe urma vânzării unor subamrine.

Premierul israelian este ameninţat să fie inculpat în alte trei dosare – de corupţie, abuz de încredere şi fraudă.