Premierul va fi audiat şi este posibil să fie şi inculpat

Ministerul Justiţiei din Israel a anunţat luni că premierul Benjamin Netanyahu va fi audiat şi eventual inculpat de procurori abia după alegerile din 9 aprilie, transmite Reuters.

11 mart. 2019, 18:10
Premierul va fi audiat şi este posibil să fie şi inculpat

Procurorul general al Israelului a anunţat pe 28 februarie că intenţionează să îl acuze pe Netanyahu de luare de mită, fraudă şi abuz de încredere, dar inculparea depinde de rezultatul audierii obligatorii a suspectului, prevăzută de procedura legală.

„Procurorul general (…) a decis să accepte cererea avocaţilor premierului de a amâna prezentarea materialelor de anchetă în dosarele legate de premier până după data alegerilor”, a informat ministerul justiţiei. Comunicatul precizează şi că solicitarea lui Netanyahu a fost motivată de teama că materialul probator ar putea ajunge la presă, ceea ce ar putea influenţa opiniile electoratului, potrivit Agerpres.

Audierea nu va avea loc mai târziu de 10 iulie, a făcut cunoscut ministerul.

Benjamin Netanyahu este suspectat că a acceptat cadouri în valoare de 264.000 de dolari de la mai mulţi oameni de afaceri şi că a acordat favoruri cu scopul de a beneficia de o imagine favorabilă într-un ziar israelian şi pe un site de internet. Premierul a negat toate acuzaţiile.

Pedeapsa pentru mită poate ajunge la 10 ani de închisoare, iar cea pentru fraudă şi abuz de încredere la trei ani, citeşte Agerpres.

Sondajele de opinie din Israel indică o competiţie electorală strânsă între Likud – partidul de dreapta al premierului – şi alianţa de centru-stânga condusă de fostul comandant al forţelor armate israeliene Benny Gantz.