Martorii dau detalii şocante în cazul microbuzului spulberat de tren în Buzău. Ce a dus la producerea tragediei

Surse din anturajul anchetatorilor, confirmate oficial, susţin că şoferul microbuzului spulberat de tren luni seara, în localitatea buzoiană Bâlhacu, avea permisul suspendat după ce în urmă cu două luni a fost prins conducând sub influenţa alcoolului pe E85, în apropiere de Râmnicu Sărat.

18 apr. 2019, 06:25
Martorii dau detalii şocante în cazul microbuzului spulberat de tren în Buzău. Ce a dus la producerea tragediei

Şoferul microbuzului lovit de tren în judeţul Buzău, accident soldat cu moartea a patru persoane, era sub influenţa băuturilor alcoolice la momentul producerii impactului.

Probele de sânge prelevate bărbatului au indicat o alcoolemie de 0,25 de grame per litru. Bărbatul este în continuare internat în stare critică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.

Permisul lui Victor Viorel Linţeanu, şoferului microbuzului, a fost reţinut după ce alcooltestul a arătat 0,10 ‰ mililitri alcool pur în aerul expirat. Uzînd de drepturile sale civile, şoferul vrîncean, fost poliţist acum ieşit la pensie, a contestat în instanţă reţinerea permisului, astfel că documentul i-a fost înapoiat şi a putut conduce pe mai departe.

Mai mult decât atât, surse din Poliţia Vrancea susţin că Linţeanu a fost scos forţat la pensie, după ce a fost condamnat la 1 an si 4 luni de închisoare, cu amânarea pedepsei, pentru tăiere ilegală de arbori, pe raza comunei Dumitreşti, acolo unde a şi fost ajutor de şef de post de Poliţie.

Potrivit declarațiilor unor martori din microbuz, în momentul producerii accidentului semnalele barierei erau în funcțiune, însă șoferul era distras de o petrecere ad-hoc pornită de pasagerele din față. Alții spun chiar că șoferul se uita în telefonul mobil înainte de producerea coliziunii. Rudele unui pacient internat la Spitalul Județean Buzău care au cerut externarea acesteia confirmă că șoferul se lăsase distra de petrecerea fetelor.

Mama uneia dintre victime spune că unele fete din microbuz „dansau cu picioarele pe bord” și că, atunci când băieții din spate au strigat „gata, murim”, a fost prea târziu. Inițial, anchetatorii au crezut că evenimentul s-a produs după ce șoferul ar fi ațipit la volan. Poliția ia în calcul acum și varianta ca, din cauza sonorului dat la maxim și a distragerii atenției de către cei din jur, care doreau diferite melodii, șoferul să nu fi auzit semnalele acustice. „Era foarte agitat şoferul, vorbea tot timpul la telefon, conducea doar cu coatele şi fetele fumau, se distrau, muzica la maxim, nu au văzut, nu au auzit absolut nimic, au intrat prin barieră şi în momentul când au intrat toţi din microbuz au strigat „murim„, a spus mama uneia dintre victime.