Mărturia cutremurătoare a unui român stabilit în Italia de 20 de ani: „Oamenii îşi dau seama că mor. Cei mai mulţi plâng”

Un român stabilit în Italia de 20 de ani a transmis un mesaj cutremurător, în contexul pandemiei de coronavirus. 

19 mart. 2020, 08:59
Mărturia cutremurătoare a unui român stabilit în Italia de 20 de ani: „Oamenii îşi dau seama că mor. Cei mai mulţi plâng”

Geanina Lungu, cunoscuta prezentatoare de la România TV, a făcut publică mărturia cutremurătoare a unui român stabilit de aproape 20 de ani în Italia. Reamintim că Italia este ţara europeană cea mai afectată de coronavirus. 

„Lumea nu ia în serios ceea ce se întâmplă. Pare un film, dar nu este un film, este realitatea.

Am ajuns într-un moment în care aici aud la fiecare 5 minute că trece salvarea. La fiecare cinci minute se face pielea găinii pentru că este aşa o linişte bizară între două salvări. Nu am auzit-o până acum. Nu este nimeni pe stradă, toată lumea este băgată în casă şi la fiecare 5 minute trece câte o salvare.

Încep oamenii să moară. Vecinul de acolo, vecinul din partea cealaltă. Vine salvarea, îi ia şi nu se mai întoarce.

Problema pare aşa de departe până nu o trăieşti lângă tine. Şi îţi dai seama că ceea ce se întâmplă nu e în China, nu-i în Bangladesh. E aici lângă tine.

Spitalul din Bergamo e supra plin de oameni, foarte mulţi mor pentru că nu mai pot să fie ajutaţi cu ventilatoare. Una e când vin 20 pe zi şi reuşeşti să îi tratezi. Alta e când vin 2.000 sau 3.000 sau 1.000. Unde îi bagi pe toţi? Se face un triaj. Adică la urgenţe se decide. Se decide cine moare şi cine trăieşte. Sunt foarte mulţi în vârstă care nu mai au nicio şansă. Nu au ventilatoare. Şi începe vârsta să scadă. Cei care mor sunt părinţii, sunt bunicii cuiva.

Vezi 12 pagini de morţi. Unde fiecare bucăţică este o persoana care s-a dus. Care a plecat acum trei zile şi nu mai ajunge acasă. E şocant când vezi că la cimitir la Bergamo sunt atât de multe sicrie de nu ai unde să le pui. Lumea primeşte mesaj acasă: părintele care a fost luat cu salvarea… vă rugăm să veniţi peste 15 zile să ridicaţi cenuşa. La crematoriu este coadă…

Foarte multe persoane, cunoştinţe de ale noastre ne trimit ce scriu medicii care sunt acolo, în spitale, infirmierele. Se moare. Doar în zona mea ieri au fost 202 persoane moarte. Oamenii îşi dau seama că mor. Cei mai mulţi plâng, cei mai mulţi vor să vorbească ultima data cu copiii, cu nepoţii. Infirmierele le dau telefoanele lor şi înregistrează sau sună video ca să apuce să le spună ce au.

Începe să-mi fie frică, încep să fiu panicat. Am trei copii mici. Dacă mie mi se întâmplă ceva, ce fac ei? Cum va fi ziua de după? Ne va schimba pe toţi. Goana asta după bunăstare este nimic, este ploaie în vânt. Ce contează cel mai mult e sănătatea. Începi să apreciezi fiecare chestie. De la liniştea care se aude la stelele care nu se mai vedeau din cauza smogului. La copii… că… numai muncă, acasă, muncă, acasă…

România va exploda cât de curând. Noi, în Bergamo, suntem la culmi. Sper ca de acum să scadă pentru că toată lumea este în casă şi lumea respectă regulile. Lumea trebuie să înţeleagă ca nu e fake news, este realitatea cruntă. Ceea ce se va întâmpla. În România nu avem spitalele pe care le avem aici. În Bergamo sunt spitale la nivel foarte înalt. Nu vorbim de un spital de la Sibiu sau de la Piteşti unde mergi şi zidurile sunt rupte în bucăţi că nimeni nu are grijă. Mi-e frică de ce se va întâmpla”, este mesajul transmis de românul din Italia.

Citeşte şi Pandemie Coronavirus. Mărturia unui bărbat infectat: „E ca şi cum v-aţi tăia şi aţi pune alcool pe rană