Mărturii cutremurătoare despre clipe de coşmar şi poveşti de eroism în dezastrul din Oklahoma

Operaţiunile de salvare de după tornada devastatoare care a omorât 24 de persoane se încheie în Oklahoma. Localnicii şi autorităţile se pregătesc de reconstrucţia oraşului afectat de dezastru.

RomaniaTV.net
22 mai 2013, 08:11

„Monstrul din ceruri”, aşa cum au supranumit americanii tornada care a lovit oraşul Oklahoma, a spulberat o întreaga comunitate. Cu un diametru de aproape 3 kilometri şi rafale de peste 300 km pe oră, tornada care a durat 40 de minute a măturat tot în cale, lăsând în urmă 24 de morţi şi 200 de răniţi.

Oamenii îşi aduc aminte de clipele de coşmar prin care au trecut. Viaţa s-a schimbat dramatic pentru zeci de mii de oameni. Pentru unii cel mai important lucru a fost să-i salveze pe alţii.

„Eram într-o cabină de WC cu câţiva copii când a început. Aşa că m-am aşezat peste ei, iar unul dintre băieţeii mei îmi spunea continuu: vă iubesc, vă iubesc, vă rog să nu muriţi aici cu mine. Tot timpul le-am spus să nu mai ţipe pentru că vom fi bine”, a povestit Rhonda Crosswhite, profesoară de la una dintre cele două şcoli care au fost spulberate, practic, de torndă.

Profesorii supravegheau 75 de elevi de şcoală elementară când s-a stârnit tornada ce a distrus suburbiile oraşului Oklahoma. Nouă dintre ei nu au fost norocoşi şi au murit sub dărâmături.

Dar medicii şi asistentele au salvat şi vieţi abia venite pe lume. Acesta a fost cazul unei asistente care a salvat un nou născut şi pe mămica lui. „Eu şi pacienta am luat bebeluşul, l-am pus la noi în poală, ne-am îmbrăţişat şi am început să ne rugăm”, a povestit asistenta Cheryl Stoepker, de la spitalul Moore. „Bebeluşul nu avea mai mult de o oră de când se născuse. Nici măcar nu avea un scutec pus pe el. Dar eu şi mama lui ne-am rugat şi am supravieţuit”, a mai spus femeia.

Janae Hornsby, fetiţa de 9 ani găsită prima fără viaţă

Janae Hornsby a fost primul dintre cei şapte copii găsiţi morţi sub ruinele şcolii elementare Plaza Towers, şcoala care a fost lovită din plin de uragan şi rasă de pe faţa pământului, dezvăluie Daily Mail. Tatăl fetiţei care ascultase avertismentele de uragan nu a reuşit să ajungă la timp la şcoală ca să o ia din calea tornadei, din cauza traficului aglomerat de pe şosea.

În schimb, bunicul micuţei aflase de la autorităţi că nepoata lui murise, iar cadavrul ei fusese dus la morgă. Tatăl Janaei a povestit că fiica lui era un copil „vesel şi amuzant”. Era mereu cu zâmbetul pe buze şi înveselea atmosfera.

Un coleg de-al ei, Kyle Davis a fost şi el găsit mort. Alţi cinci copii au fost scoşi morţi de sub dărâmături de la aceeaşi şcoală, în  timp de la cealaltă şcoală elementară, 7-Eleven, unde numai doi copii şi-au pierdut viaţa, a fost găsit şi cadavrul unei mame care îşi ducea fiul la şcoală. Megan Frutel era însărcinată şi a murit împreună cu fiul său, lăsându-l astfel singur pe primul ei copil.

Echipele de salvare au raportat că nu au mai găsit niciun cadavru sub dărâmături. Ei continuă căutările şi folosesc câini special antrenaţi pentru a descoperi cadavre sub dărâmături. Cel mai recent bilanţ al victimelor tornadei-monstru este de 237 de răniţi şi 24 de morţi, între care 9 copii de la două şcoli elementare şi 4 adulţi din Oklahoma City.