Mărturii cutremurătoare din iadul ATI-COVID: „Acum eşti bine, peste câteva ore te-au pus în sac şi ai plecat. Te gândeşti că tu urmezi. Sunt singura supravieţuitoare de pe secţie”

Raluca are 37 de ani şi, în februarie, a ajuns în stare foarte gravă la spitalul "Marius Nasta". Virusul ucigaş îi afectase aproape integral plămânii.

30 apr. 2021, 22:00
Mărturii cutremurătoare din iadul ATI-COVID: „Acum eşti bine, peste câteva ore te-au pus în sac şi ai plecat. Te gândeşti că tu urmezi. Sunt singura supravieţuitoare de pe secţie”
Raluca Ganea. Sursă FOTO: captură TVR

Mărturii cutremurătoare din iadul ATI-COVID. Raluca îşi aminteşte cu înfrigurare momentele de groază pe care i-a fost dat să le trăiască în secţia de Terapie Intensivă a spitalului. A avut norocul să se încadreze în acel procent foarte mic de pacienţi care trec testul ATI-COVID.

Chiar în prima zi când am fost la ATI era un domn acolo, care şi-a și dat masca jos vreo două ore, stătea de vorbă cu asistentele şi chiar i-au spus că ‘haideţi, că dacă o ţinem tot aşa, în vreo 2 zile plecaţi de aici’. Şi a doua zi dimineaţă domnul a cedat„, povesteşte Raluca Ganea într-un reportaj TVR.

Mărturii cutremurătoare din iadul ATI-COVID. Toţi colegii de salon ai Ralucăi au decedat

Tânăra a fost ventilată non-invaziv timp de şase săptămâni. Avea saturația de oxigen atât de mică, încât uneori avea halucinații. Îşi aminteşte cum colegii ei de salon se duceau rând pe rând.

E greu să vezi cum lumea se duce în jurul tău. La terapie intensivă acum eşti bine, peste câteva ore te-au pus în sac şi ai plecat. E cumplit să te trezeşti în mijlocul nopţii şi să auzi asistentele cum se luptă să salveze pe cineva. E cumplit pentru moralul omului. Este foarte greu. Vă daţi seama, când eşti acolo, te gândeşti că următorul ai putea fi tu. Din oamenii care erau la ATI la COVID în aceeaşi perioadă cu mine, eu sunt singura care a plecat mai departe. Şi este cumplit să ştii lucrul ăsta. Erau oameni buni, sunt sigură de treaba asta. Erau familia cuiva…„, povesteşte, cu lacrimi în ochi, Raluca.

Citeste si Româncă plecată de 11 ani la muncă în Italia, mesaj emoţionant: „Mi s-au umplut buzunarele, dar am sărăcit la suflet”

La un moment dat, medicii au fost pe punctul să o intubeze din cauza lipsei de oxigen. Însă a avut norocul să se prindă repede cum poate să respire mai bine prin masca specială și, astfel, situația i s-a îmbunătățit.

Cu masca pe faţă este crunt. Mi-a şi rămas aici o urmă de la masca pe care am avut-o. Vine aerul în faţă cu o viteză mare, nu ştii cum să-l respiri. Ţi se spune trage aer pe nas şi dă-l afară pe gură, dar nu înţelegi, că tu eşti panicat în mintea ta acolo. Nu ştii ce se întâmplă în jurul tău. E totul foarte confuz„, îşi aminteşte Raluca.

A luat virusul de la mama ei care, ulterior, a decedat

Raluca spune că a luat virusul de la mama ei, care, în timp ce ea era internată la ATI, a și decedat.

Sper ca omenii să înţeleagă că nu e de glumă cu boala. Dacă discutam acum două luni şi mă întrebaţi de COVID, ziceam ‘asta e, îl voi face, voi trece prin el, nu voi trece, asta e, nu mai contează’. Nu e aşa. E foarte parşivă […] E cumplit şi nu e ceva care să dureze 2-3 zile. Stai săptămâni întregi la ATI. Cum să aştepți tu familie acasă săptămâni întregi? E cumplit să nu ai contact cu persoana respectivă direct„, spune Raluca Ganea.

Citeste si Revedere emoționantă, după luni de spitalizare cu COVID! Un tată și-a strâns fetele în brațe, în fața asistentelor care au izbucnit în lacrimi VIDEO

Tânăra se află încă în spital pentru că se recuperează după boală. Poate merge câțiva pași și mănâncă singură. Din cauza unei laringite abia mai poate vorbi, însă are speranțe că-și vă recăpăta curând vocea.