Mărturii de dincolo de gratii. Un deţinut povesteşte cum supravieţuiesc oamenii în „camerele morţii” VIDEO

Mărturii cutremurătoare ale unui deţinut. Bogdan Bujor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru instigare la omor vorbeşte despre abuzurile din penitenciarele din România. Acesta susţine că deţinuţii sunt trataţi groaznic, că sunt lăsaţi să aştepte ore bune în picioare, fără să mănânce. Mai mult, nu s-ar respecta nici dreptul la permisii.

19 mai 2017, 12:15
Mărturii de dincolo de gratii. Un deţinut povesteşte cum supravieţuiesc oamenii în „camerele morţii” VIDEO

Bogdan Bujor este încarcerat de 5 ani, fiind condamnat pentru instigare la omor.

Bărbatul a vorbit despre viaţa de după gratii şi despre condiţiile în care îşi duc viaţa mii de oameni. „Este vorba despre conditiile din penitenciar. Daca veti mere in tara, la Aiud, Iasi, veti găsi lagare de exterminare, nu penitenciare”, a declarat bărbatul.

Hotărât să vorbească în numele celoralţi deţinuţi, Bogdan Bujor descrie exact lumea din spatele gratiilor.

„Te bagă intr-o camera 2 pe 3 pe sub pat sunt boabe pentru omorât şobolanii pe la 1 noaptea îi auzi cum chiţăie pe lângă tine, vezi mesaje de groază scrise de puşcăriaşi, sânge de la rănile pe care şi le provoacă, o pernă umedă de la umezeala din penitenciar, nişte saltele de 20 de ani donate de armată, jumătăţi de paturi, cearşafuri .. grajduri. Li se mai spune şi camerele morţii”.

Drepturile deţinuţilor nu sunt deloc respectate, mai spune acesta. El acuză că deţinuţii nu primesc permisii şi nici măcar dreptul de a participa la înmormântările rudelor de gradul 1.

Bărbatul şi-a amintit povestea unui coleg de suferinţă, pe care l-a ajutat cum a putut. „Am fost insoţitor un an şi jumătate. Omul a intrat pe picioarele lui în penitenciar ca şi mine şi a iesit fără un picior şi cu foarte multe boli din cauza condiţiilor, al bătăilor primite”.

Tânărul deţinut spune că vina o poartă cei din conducerea penitenciarelor şi autorităţile.

Mulţi deţinuţi care se consideră nedreptăţi se adresează şi la CEDO. Iar de multe ori câştigă.