MĂRTURII DOCUMENT. Ultimele clipe de libertate ale Ceauşeştilor, povestite de cel care i-a predat călăilor

Publicat: Duminică, 29 Decembrie 2013 17:06 // Actualizat: Marţi, 31 Decembrie 2013 11:58 // Sursa: romaniatv.net

La 24 de ani de la căderea comunismului, România TV a prezentat, în exclusivitate, o filă unică de istorie, difuzând mărturiile singurului revoluţionar român care l-a înfruntat direct pe Nicolae Ceauşescu, în zilele de cumpănă ale Revoluţiei. Ilie Petre Ştirbescu este omul care l-a predat pe dictator în mâinile călăilor săi şi singurul care susţine că l-ar fi luat la rost pe dictator.

Despre ultimile zile ale lui Ceaușescu s-au scris cărţi, s-au făcut filme, iar la sfârşitul fiecărui decembrie, toate televiziunile organizează dezbateri. Şi, cu toate acestea, nu încetăm să descoperim lucruri noi. Aşa cum pe teatrele de război oamenii obişnuiţi reacţionează neaşteptat în situaţii limită, aşa a descoperit România TV, dintr-o relatare mai puţin cunoscută, modul dual în care erau obligaţi oamenii să-i trateze pe Ceauşeşti în zilele nebuloase ale Revoluţiei.

Cât timp nimeni nu avea certitudinea unui deznodământ anume, reacţiile celor cu care au intrat dictatorii în contact se dovedesc adevărate îndrumătoare de abilitate.

Ilie Petre Ştirbescu este omul de care a atârnat, câteva ore, soarta Revoluţiei. Întâmplarea a făcut ca, în ziua fugii Ceauşeştilor, aceştia să-i iasă în cale, în fuga lor de iureşul revoluţionar.

Citeşte şi Der Spiegel, interviu cu pilotul familiei Ceauşescu: "Au murit cu demnitate!"

Una dintre superstiţiile populare româneşti spune că atunci când întâlneşti o vulpe, mai ales dacă e singură, asta însemna noroc. În zilele Revoluţiei, Elena şi cu Nicolae Ceauşescu ajunseseră pe un câmp, la marginea unei liziere de lângă Târgovişte. Soarta lor, ca şi a Revoluţiei, de altfel, era pe muchie de cuţit. Ilie Petre Ştirbescu relatează cum, încă Elena Ceauşescu a zărit o vulpe care se zbătea şi urla. Înspăimântată, tovarăşa, a cerut imperativ să fie duşi din câmp. "În apropiere, o vulpe avea vizuina. Vulpea a ieşit la vânat. A observat maşina, a început să facă salturi, să urle, să latre, şi cei doi miliţieni zic: uite ce vulpe mare... de ce-o fi urlând? Elena intră în panică: ne-aţi adus aici, ne mănâncă lupii. Duceţi-ne oriunde că ne mănâncă lupii. Şi aşa pleacă maşină de la Răţoaia la Târgovişte", a povestit acesta, pentru România TV.

Citeşte şi Dezvăluiri despre DINASTIA CEAUŞESCU. Află cum şi-a pregătit retragerea şi ce i-a cerut Gorbaciov

Ilie Petre Ştirbescu se întorcea de la livada pe care partidul i-o făcuse una cu pământul, când a auzit de revoluţie. De acasă şi-a luat şi copiii şi s-a dus la Revoluţia din Târgovişte. Acolo, prins mai mult între tineri, când miliţienii şi securiştii asediaţi de mulţime au acceptat să ducă tratative, l-au remarcat pe el, fiind mai matur. Aşa a intrat în sediu şi aşa l-a întâlnit pe Ceauşescu. Oficial, când l-a întâlnit, atunci, pe nea Nicu, acesta era preşedintele Republicii Socialiste România. Când s-a despărţit, Ceauşescu avea statut de acuzat. "Am ciocănit la uşă, am dat bună seară, erau ei. A apărut un căpitan de la armată, însoţit de un locotenent colonel de la miliţia judeţeană. Le-a spus şi lor că e trădat de elemente din afara graniţei, şi colonelul ne privea... Mi-a spus că e bine să facem o percheziţie. Ceauşescu ne-a observat: "Cine sunteţi voi mă? Să mă arestaţi voi pe mine?". Momentul percheziţiei a fost şi momentul arestării", a mai spus Ilie Petre Ştirbescu. Cu greu lui Nicolae şi Elenei Ceauşescu le-a venit să creadă ce li se întâmplă şi, mai ales, că sunt trataţi proletar - de la egal, la egal.

Ilie Petre Stirbescu este, practic, primul civil care-l trage la răspundere pe Ceauşescu pentru tot ce a făcut, ca un adevărat acuzator public. Şocul nu l-a zăpăcit pe dictator îndeajuns de mult pentru a renunţa la teoria care s-a propagat până astăzi. "Ceauşescu se uită spre tavan, îşi frământa mâinile, se uita la ceas, şi...

- De ce m-aţi adus aici, copii?

- Pentru cele bune şi cele rele făcute tovarăşe preşedinte.

- Ce am făcut?

- Aţi ordonat să se tragă la Bucureşti şi la Timişoara...

- Nu este adevarat.

- Cum nu? Dumneta, preşedinte, minţi, trebuie să spui adevărul. V-aş arată pe viu ce aţi fost în stare să faceţi din ţara asta.

- Dacă au tras, şi-au făcut datoria.

- Da? Să ştiţi că toţi de aici sunt în partid şi nu am fi tras în propriul nostru popor.

- Dacă eşti un comunist, eşti un trădător.

- Eu? pe cine am trădat eu? Mi-am trădat ţară? Poporul? Nu. Te-am trădat pe dumnetata care ai trădat ţara.

A rămas surprins.

- Şi ce am mai făcut?

- Aţi lăsat poporul fără, fără... pentru ce îl chinuiţi?

- E adevărat. Am luat petrol de la ruşi şi a trebuit să le plătesc. Din cauza ruşilor sunt eu, acum, aici. Eu nu am făcut nimic pentru Târgoviştea asta a voastră? Aici am fost arestat în ilegalitate. V-am făcut Combinatul, Platforma... Asta e răsplata?

-Da, e just ce aţi spus, dar v-am spus de la început că sunteţi aici pentru cele bune şi cele rele făcute... Trebuie să daţi socoteală în faţă poporului.

- Şi ce-am mai făcut?

- Vă spun imediat. Aţi ordonat demolarea satelor şi oraşelor. Aţi luat pământul... De ce că să nu mai aibă cu ce trăi?

Se ridică şi vine cu pumnul... Spune:

- Bă, ce sate am demolat?

- Liniştiţi-vă, mă gândesc şi vă spun imediat.

Dar Dumnezeu mi l-o făcut o stana de piatră şi nu am mai avut cui să spun... Nu mai avea aer, se îneca", îşi mai aminteşte Ilie Petre Ştirbescu.

Privită istoric, Revoluţia română este revoluţie din punctul de vedere al celor care se referă la schimbarea regimului. Din alt punct de vedere, a fost o revoltă. Există şi voci ce susţin varianta loviturii de stat. Dar toate aceste abordări, păcătuiesc prin generalizare. Adesea, istoria omite latura umană, oferind, cinic, doar date şi fapte. Dar, în final, adevărata istorie se scrie, din păcate, cu lacrimi, sânge şi suferinţă omenească.

Ilie Petre Stirbescu este, din acest punct de vedere, primul revoluţionar care l-a înfruntat, de-a dreptul, pe Ceauşescu. Mărturia lui vine şi confirmă portretul dictatorilor. Cinici, aroganţi şi cu mintea-n alte sfere, erau foarte capabili să facă rău, dar incapabili să înţeleagă prezentul.

Citeşte şi Dezvăluiri inedite: Cum îşi petreceau soţii Ceauşescu sărbătorile de iarnă


loading...
18 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
31 dec 08:32
Răspunde | Votează email 0 email
Doru Nicolae Secu
Sa-i dea primului revolutionar indemnizatie, la fel ca la veteranii de razboi.
30 dec 19:56
Răspunde | Votează email 0 email
bogdan
Ati ucis un erou,ati inviat tradatorii!
30 dec 16:28
Răspunde | Votează email 0 email
Ioan
Este un film autentic documentat Din prima susrsa. Din pacate istoria o fac si cei care nu o cunosc. Unele surse afirma ca martea lui Ceusescu ar fi fost o consecin'ua a planului sovietic Dnestr din iulie 1968/69 sau a dorintei de a incehia un pact financir cu Libia si Iraq pentru a sc. istoria a demonstrat ca liderii celor trei state au avut un destin similar Felicitari autorului pt inteligenta ;i trista definitie a Istoriei, ce se scrie cel mai des cu Lacrimi si Sange
30 dec 13:43
Răspunde | Votează email 0 email
Jagardel
Alo !!! Romania TV, ce faceti ati luat locul OTV, o tinti langa cu Ceausescu si cu Elodia. Pa cine mai intereseaza dupa 24 de ani subiectul Ceausescu ???
30 dec 13:42
Răspunde | Votează email 0 email
Jagardel
Alo !!! Romania TV, ce faceti ati luat locul OTV, o tinti langa cu Ceausescu si cu Elodia. Pa cine mai intereseaza dupa 24 de ani subiectul Ceausescu ???
30 dec 10:52
Răspunde | Votează email 0 email
bogdan
Ati ucis un erou ati inviat tradatorii!Intr-o zi istoria va face dreptate!
30 dec 02:59
Răspunde | Votează email 0 email
stefan Gradinaru
In timpul lui Ceausescu Romanii erau pe locul sase la olimpice .Si erau un popor liber si stapan pe tara lor, acum sunt slugi prin toata europa si explotati in toate felurile. Si cei ce lau omorat pe Ceausescu au trecut puterea economica pe numele lor ,putere care apartinea la tot poporul.
30 dec 00:31
Răspunde | Votează email -1 email
Alinflorian Cirjan
vai de capul tau sterian ,tu cati ani aveai atunci sau erai doar in coaiele lu tactu tu sti cum se traia atunci ,daca fac o diferenta intre cum se traieste acum si atunci ,eu zic ca atunci pe timpul lui ceausescu era mai bine ,vorbesti ce nu sti habar nu ai cum era atunci bai caacat bolnav si gunnoi infect
29 dec 23:06
Răspunde | Votează email 1 email
Ion
Bai guoaielor, asta a fost un criminal pentru care pedeapsa cu moartea era prea mica in raport cu numarul si gravitatea faptelor si crimelor lui. Necazul e ca trebuiau impuscati atunci toti bolsevicii si securisti, pecristii din Ro
29 dec 23:04
Răspunde | Votează email 1 email
Ion
Bai guoaielor, asta a fost un criminal pentru care pedeapsa cu moartea era prea mica in raport cu numarul si gravitatea faptelor si crimelor lui. Necazul e ca trebuiau impuscati atunci toti bolsevicii si securisti, pecristii din Ro
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8418
RON
11 Jul
noapte 15 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H