Der Spiegel, interviu cu pilotul familiei Ceauşescu: „Au murit cu demnitate!”

Timp de nouă ani, comandantul Alexandru Popa a fost pilotul elicopterului cu care se deplasa Nicolae Ceauşescu, împreună cu familia, în România. Pilotul Alexandru Popa a fost şi martor la execuţia cuplului dictatorial şi a primit misiunea de a transporta cele două cadavre de la Târgovişte la Bucureşti.

RomaniaTV.net
29 dec. 2013, 14:40
Der Spiegel, interviu cu pilotul familiei Ceauşescu: „Au murit cu demnitate!”

Comandantul Alexandru Popa a fost martor la execuţia lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, în prima zi de Crăciun a anului 1989, primind misiunea de a transporta cele două cadavre de la Târgovişte la Bucureşti.

„Popa a fost chemat din concediu de odihnă în prima zi de Crăciun. Din Boteni a aterizat la Bucureşti, apoi la Târgovişte. Acolo a primit ordinul din partea generalului Victor Stănculescu să ducă pachetele pe un stadion de fotbal din Bucureşti. El îşi aminteşte de acele ore însângerate în memoriile sale: ‘Ultimul zbor cu soţii Ceauşescu'”, se arată în Der Spiegel.

„Elicopterul prezidenţial era supraîncărcat şi zborul a fost haotic. Imediat după decolare, generalul Stănculescu, orchestratorul şi regizorul dramei revoluţionare, cel care îl sfătuise pe Ceauşescu să fugă cu elicopeterul, anunţă că toate deciziile urmau să fie luate de Ministerul de Interne”, a mai spus Popa.

Citeşte şi Adevărul despre averea FABULOASĂ a lui Nicolae Ceauşescu

„El mi-a dat ordin să vin la Târgovişte în dată de 25. Am întrebat pentru cine să vin. El mi-a replicat că pentru cuplul Ceauşescu. Când am văzut toate tancurile, aruncătoarele de grenade şi sutele de soldaţi din maşini, şanţuri şi de pe acoperişuri, m-a cuprins o teamă cumplită. Am luat fotografia soţiei şi a celor doi copii şi m-am rugat. Încă de la plecare, zborul a fost neobişnuit.

Au urcat 4 paraşutişti, fără paraşute, dar înarmaţi până în dinţi. După un proces de două ore, soţii Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte şi aşezaţi în faţă unui zid. De la o distanţă de 3-5 metri s-a tras cu mitraliere Kalaşnikov AK-47 fără nici un ordin. Dictatorul a murit cu demnitate. L-am auzit strigând: Să trăiască România socialistă şi moarte trădătorilor”, mai notează Der Spiegel, citându-l pe Alexandru Popa.

Citeşte şi Superstiţiile lui Nicolae Ceauşescu. De ce nu a vrut să-şi înmormânteze mama pe 7.7.1977 FOTO DE COLECŢIE