Mărturii incredibile despre producția de măști de la Romarm: „Puneai măștile pentru lipit cu mâna! O mare parte din piese erau ruginite!”

Compania Naţională Romarm SA a derulat afaceri păguboase în primul an al pandemiei, iar vânzarea măștilor s-a făcut sub costul de producție. Cristinel Necula, fost director UPS Dragomirești, a făcut dezvlăluiri despre cum au plătit românii marfa proastă din China, în plină pandemie.

02 feb. 2023, 00:03
Mărturii incredibile despre producția de măști de la Romarm: „Puneai măștile pentru lipit cu mâna! O mare parte din piese erau ruginite!”

Afacerea mașinilor cumpărate de Romarm printr-un SRL din România, care înainte de pandemie se ocupa cu comerțul de arme, a fost dubioasă încă de la început.

Mai exact, chiar din momentul în care cutiile mari din lemn au intrat pe poarta Uzinei de Produse Speciale de la Dragomirești,  unitate aflată în subordine a Companiei Naționale Romarm ESA, conform antena 3.ro

Citiți și: Piţurcă jr. şi directorul Romarm, eliberaţi marţi noapte din arest

„S-a făcut recepția cantitativă, adică conform contractului, au venit utilaje, ce utilaje, ce piese de SIM. S-au făcut o recepție cantitativă. La recepție s-a constatat că una din mașini nu a sosit. Mașina care trebuia să facă măști N.95 precum și la celelalte 3 nu avea un modul de care o făcea să meargă în mod automat”, a spus Cristinel Necula, fost director UPS Dragomirești.

Deoarece era o necesitate urgentă pentru România să aibă măști de protecție, hala de producție a fost pregătită temeinic de angajați, care până atunci făceau muniție de război.

„Puneai măștile pentru lipit cu mâna. Le-am pus în modul manual și chiar am început să producem măști mai greu. Ele s-au defectat tot timpul”, a spus Cristinel Necula, fost director UPS Dragomirești.

Acesta a adăugat că în lucrurile s-au complicat în m0mentul în care au sosit modulele pentru producția automată.

„Așa cum era trecut și în contract. Montajul se face se făcea prin video cu partea chineză. Deci noi în momentul când au venit utilaje noi n-am avut absolut niciun fel de cărți tehnice, niciun fel de indicații, niciun fel de scheme, absolut nimic. Partea chineză nu știa engleză, cel care știa avea o fată care era traducător, ea traducea engleză la noi în engleză. Trebuia să spui oamenilor care într-adevăr nu știau engleză. Deci era foarte, foarte greu”, a mai spus acesta.”, a mai spus fostul director UPS Dragomirești.

Fostul director UPS Dragomirești: „O mare parte din piese erau ruginite!”

În hala de producție domnea haosul și spaima. Muncitorii erau presați de timp și stresați de vizita anunțată a premierului și trebuia ca spațiul unde manevrau bombe și grenade, acum trebuia să fie steril.

Ingineri, mecanici, muncitori, electricieni, toți așteptau indicații din celălalt colț al lumii, să li se spună pe ce butoane să apese.

„Să vă spun cum era chinezu. Deci Chinezu era la o masă cum stau eu acuma, stătea pe un scaun, avea translator lângă el, dar n-avea în fața lui absolut nicio hârtie, nicio schemă. Nu avea absolut nimic. El spunea mai  mișcați de butonul ăla, mai faceți ăla, dar n-avea niciun desen, avea absolut nimic”, a mai spus fostul director UPS Dragomirești.

În cele din urmă, inginerii de la Uzina de Produse Speciale Dragomirești au reușit cum funcționează mașinăria în mod automat, dar nu pentru prea mult timp, pentru că se stricau foarte des. Ulterior, s-a luat decizia de a se reveni la lipirea măștilor manual.

„Punea unul masca, o punea cu mâna, lua mașină, o lipea, punea piesa, punea masca pe o bandă, o lua mașină, o lipea și o scoteam partea cealaltă și trebuia tot timpul să pui câte o mască. Deci numai pătratul ăla ca să-i lipească chestiile alea de agățat. Erau ruginite. O mare parte din piese erau ruginite. Erau inclusiv piese componente,  au fost și poze din tehnica anilor 2000, chiar scria pe ele”,  a dezvăluit Cristinel Necula.

Așadar, măștile pe care statul a încercat să le vândă românilor, nu aveau nicio legătură cu nicio protecție sanitară. Măștile ieșeau din niște dispozitive mizerabile și ruginite.

Contractul pentru mașini nu a fost denunțat de nimeni, iar noi cu toții am plătit pentru un maldăr de fiare vechi aduse din China aproape 9 milioane de lei.

DNA spune că omul cheie în această afacere este încă actualul director de la ROMARM, Gabriel Țuțu.

Citiți și: ULTIMĂ ORĂ! DNA a cerut arestarea lui Piți Jr. și a șefului Romarm