FOTOGRAFIA care a impresionat o lume întreagă: MARWAN, sirianul de 4 ani care a TRAVERSAT SINGUR DEŞERTUL

Trăgând o plasă de plastic aproape cât el de mare, cu câteva obiecte în ea, Marwan, un băieţel sirian în vârstă de numai 4 ani, a reuşit să traverseze singur pustiul şi să ajungă în Iordania. 

17 feb. 2014, 20:09
FOTOGRAFIA care a impresionat o lume întreagă: MARWAN, sirianul de 4 ani care a TRAVERSAT SINGUR DEŞERTUL

În Iordania, a fost ajutat de către funcţionarii Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, care l-au luat de la graniţă.

Băieţelul fusese separat, nu se ştie prin ce împrejurare, de părinţii săi din Siria, în timp ce încercau să părăsească această ţară. Văzându-se singur în deşert, l-a străbătut singur, cu o pungă cu câteva lucruşoare în ea.

Cazul lui Marwan nu este singular. Sute de mii de copii care au fost nevoiţi să părăsească Siria din cauza războiului civil.

O călătorie prin deşert poate dura între o zi şi câteva săptămâni. Este foarte periculos, pentru că încă se duc lupte acolo şi, în plus, este miezul iernii, când poţi să îngheţi noaptea. Călătoria este lungă şi obositoare, astfel încât face imposibil ca un băiat de 4 ani să traverseze deşertul singur. Credem că Marwan se poate să se fi pierdut de părinţii săi în timpul nopţii. Pentru moment, nu ştim alte amănunte”, a declarat Andrej Mahecic, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.

Băieţelul a ajuns duminică noaptea la graniţa cu Iordania, în apropiere de tabăra Za’atari care adăposteşte deja 100.000 de refugiaţi sirieni, unde a fost identificat de către membrii echipelor ONU. Tot ei l-au ajutat să îşi găsească părinţii care erau îngrijoraţi de soarta lui, scrie The Mirror.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a precizat că în situaţia lui Marwan sunt sute de mii de copii care au fost separaţi de familiile lor. „Conflictul din Siria intră în cel de-al treilea an şi deja avem câteva sute de mii de copii aflaţi într-o situaţie asemănătoare cu a lui şi, în total, peste 2,4 milioane de refugiaţi”, a mai spus Mahecic, adăugând că, „din păcate, există mulţi Marwani aici”.

Pentru că acestor copii le lipseşte educaţia, de care nu au mai avut parte, responsabilii ONU îi numesc pe aceştia „generaţia pierdută a Siriei”. Agenţia ONU estimează că există circa 425.000 de copii sirieni cu vârste sub 5 ani care au fost separaţi de părinţii lor. Până acum, au reuşit să identifice aproximativ 8.000 dintre ei, iar lui Marwan i-au găsit familia.