Masa de Crăciun, mai scumpă cu 25% față de anul trecut. Lista alimentelor ale căror preţuri vor creşte până la sfârşitul anului

Anul acesta, sărbătorile românilor vor fi mai sărace. Şi asta întrucât alimentele tradiționale care umplu mesele românilor de Crăciun ar putea să fie mai scumpe și cu 25% comparativ cu anul trecut.

29 oct. 2021, 12:23
Masa de Crăciun, mai scumpă cu 25% față de anul trecut. Lista alimentelor ale căror preţuri vor creşte până la sfârşitul anului

Masa de Crăciun va fi, cu siguranţă, mult mai săracă, în 2021, pentru milioane de români. De la începutul anului până în prezent, alimente de bază precum pâinea și uleiul s-au scumpit cu aproximativ 25%, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Concret, în doar 10 luni, pâinea s-a scumpit cu 50 de bani, iar uleiul cu aproximativ 1,5 lei.

Carnea de porc poate fi achiziţionată la preţuri cuprinse între 19 lei şi 24 de lei pe kilogram, în funcţie de sortiment. Şi până de Crăciun se aşteaptă o scumpire de cel puțin 20%. Astfel că cel mai ieftin sortiment de carne de porc va costa 22,8 lei kilogramul, informează Antena 3

Uleiul, care s-a scumpit cel mai mult pe parcursul acestui an, ar putea costa cu 10% mai mult până la sfârşitul acestui an. De la 7 lei și 40 de bani cât costă în prezent un litru de ulei, acesta ar putea ajunge la peste 8 lei la finalul lui 2021.

Citeste si Românii îşi fac provizii de teama scumpirilor şi a restricţiilor. Magazinele au decis limitarea cantităţii de produse de primă necesitate achiziţionate de o singură persoană

Potrivit estimărilor, preţul pâinii s-ar putea majora cu 3 – 5%, în următoarele două luni, astfel că la sfârşit de an, o pâine care acum costă 2,5 lei ar putea costa cu 10 bani mai mult.

Zahărul, pe care acum îl cumpărăm cu aproximativ 3 lei, ar putea ajunge la 3 lei și 20 de bani înainte de Crăciun.

Lista alimentelor ale căror preţuri vor creşte până la sfârşitul anului

Carnea de porc 

preț actual – 19 lei/kg

preţ după scumpirea cu 20% – 22,8 lei/kg

Uleiul vegetal  

preţ actual – 7,4 lei/l

preţ după scumpirea cu 10% – 8,14 lei/l

Pâine

preţ actual – 2,5 lei/ buc

preţ după scumpirea de 3-5% – 2,65 lei/buc

Zahăr

preţ actual – 3 lei/ kg

preţ după scumpirea de 6% – 3,18 lei/ kg

Cresc preţurile şi la produsele de patiserie şi de cofetărie

Patiserii anunţă că vor majora prețurile produselor de patiserie şi prăjiturilor dată fiind creşterea preţurilor la zahăr, făină şi ulei.

Vom fi nevoiți să majorăm prețurile la toate produsele noastre cu 10-15% începând cu 1 noiembrie”, spune Răzvan Ursulescu, administrator de patiserie, pentru Antena 3.

Patronii din HORECA, grav afectaţi de creşterea preţurilor

După ce au fost nevoiţi să ţină localurile închise luni întregi în timpul pandemiei, lucru care le-a afectat serios veniturile, acum, patronii din HORECA se văd nevoiţi să scoată mai mulţi bani din cont pentru achiziţionarea cărnii. Cu toate astea, mulţi patroni spun că nu vor majora preţurile de teamă să nu-şi piardă clienţii.

Citeste si Cu cât vor creşte facturile la întreţinere. Scumpiri uriașe la căldură și apă caldă

Pentru carnea de vita undeva la 33%-34% mai mult fata de anul 2020, începutul anului, pentru carnea de porc costurile au crescut cu 15%”, declară Claudiu Lupașcu, administrator terasă, potrivit Antena 3.

Prețurile alimentelor sunt acum la maximul ultimilor 10 ani, potrivit Organizației pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU. Față de septembrie 2020, prețurile s-au majorat cu 33% la nivel global.