Românii îşi fac provizii de teama scumpirilor şi a restricţiilor. Magazinele au decis limitarea cantităţii de produse de primă necesitate achiziţionate de o singură persoană

De teama scumpirilor şi a restricţiilor, românii îşi achiziţionează cantităţi mari de alimente de primă necesitate, în principal făină, zahăr şi ulei. Pentru că stocurile se epuizează rapid, magazinele au luat decizia limitării cantităţilor de produse pe care le comercializează către clienţi.

25 oct. 2021, 10:18
Românii îşi fac provizii de teama scumpirilor şi a restricţiilor. Magazinele au decis limitarea cantităţii de produse de primă necesitate achiziţionate de o singură persoană

Uleiul și zahărul dispar rapid după ce ajung pe rafturi, cererea fiind, la momentul actual, mult mai mare decât oferta. Şi asta în pofida faptului că aceste produse s-au scumpit deja, prețul plătit de suceveni fiind deja cu 40-50% mai ridicat față de acum câteva săptămâni, scrie Monitorul de Suceava.

Românii îşi fac provizii de teama scumpirilor

În mai multe lanţuri de magazine din Suceava pot fi văzute anunţuri de genul ”Stimați clienți! Vă informăm că achiziționarea uleiului/zahărului este limitată la o cantitate de 20 de bucăți per client. Vă mulțumim!”.

Zahărul se vinde la un preţ de peste 3 lei/kg, în timp ce un litru de ulei a ajuns să coste aproximativ 8 lei. Precauţi, sucevenii preferă să-şi facă stocuri aşteptându-se la noi valuri de scumpiri. O nouă majorare a preţului este previzibilă ca urmare a creşterii preţului la materiile prime. Floarea-soarelui, de pildă, se vinde de pe câmp cu mai bine de 2 lei/kg, un preţ de aproape două ori mai mare faţă de anul trecut.

Citeste si Inflaţia a ajuns la 6,3% în septembrie. Pâinea, uleiul şi cartofii au înregistrat cele mai mari scumpiri

Totodată, şi majorarea tarifelor la utilităţi, dar şi a benzinei şi motorinei va impacta puternic preţurile produselor alimentare.

Şi produsele perisabile, pâine şi laptele în principal, s-au scumpit, iar agenții economici din aceste industrii se aşteaptă la noi creșteri ale prețurilor în perioada imediat următoare.

Începutul lunii octombrie a venit cu un nou val de scumpiri. Mai mulţi furnizori de energie electrică și gaze naturale au anunțat că vor majora tarifele, în unele cazuri scumpirea ajungând la aproape 50%. Asta înseamnă că, în viitorul apropiat, prețurile de la raft vor fi mai mari. Economiștii prognozează că prețul produselor alimentare va urca cu până la 30%.

Rafturile magazinelor, golite în timp-record după aprovizionare

Iar această situaţie se întâlneşte nu doar la Suceava. Şi clujenii îşi fac stocuri de produse de primă necesitate de teama scumpirilor, dar şi a restricţiilor. Asta în ciuda faptului că autorităţile au dat asigurări că accesul clienţilor nu va fi îngrădit în magazine, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi.

Zahărul, uleiul şi făina dispar în timp-record de pe rafturi. O fotografie postată recent pe Facebook, surprinsă într-un hipermarket din Cluj, arată rafturi aproape goale, pe care se mai găsesc doar câteva pungi răzleţe de făină.

Citeste si Benzina se apropie de 7 lei litrul. Analist economic: „Efectele scumpirii carburanților le vom resimți în tot ceea ce cumpărăm”

Având în vedere noile prevederi din Hotărârea 91/22.10.2021, efectele acestor restricții se vor regăsi și în orele de program ale hipermarketurilor, supermarketurilor și a magazinelor în general. Retaileri, precum Lidl, Kaufland, Cora, Mega Image, Penny, Profi, Auchan, Carrefour, sunt obligați să-și schimbe orele de program, la nivel național.

Așa se face câ începând de astăzi toate magazinele de tip supermarket, hipermarket, din rețeaua națională a retailerilor Lidl, Kaufland, Cora, Mega Image, Penny, Profi, Auchan sau Carrefour, vor afișa noul orar, acesta fiind între orele 6:00 dimineața și 21:00.