MASACRU în Afganistan: Un soldat american a ucis 16 femei, bătrâni şi copii, apoi a ars 11 cadavre

Şaisprezece civili afgani, între care copii, femei şi bătrâni, au fost ucişi de un soldat american în provincia Kandahar. Potrivit MSNBC, soldatul american este căsătorit şi are doi copii. Înainte de  a ajunge în Kandahar, acesta a fost de trei ori în Irak.

RomaniaTV.net
12 mart. 2012, 07:19

UPDATE 21:36 Mai mulţi lideri tribali din provincia Kandahar, unde un soldat american a ucis duminică 16 civili, au făcut apel la calm, luni, în timp ce au fost mobilizate forţe de securitate suplimentare pentru a împiedica manifestaţiile antiamericane, informează Mediafax.

 

UPDATE 21:26 Militarul american suspectat că a ucis, duminică, 16 civili afgani, va fi urmărit de justiţia militară americană, a afirmat luni Pentagonul, respingând apelul Parlamentului afgan de a fi judecat public „în faţa poporului afgan”, potrivit Mediafax. „Există acorduri cu Guvernul din Afganistan în ceea ce priveşte anchetele şi, după caz, urmăririle demarate împotriva militarilor americani pe canale militare americane”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.

 

Un soldat a intrat „în domiciliile unor oameni obişnuiţi”, omorând „16 civili, între care nouă copii şi trei femei”, a afirmat preşedintele afgan, Hamid Karzai, într-un comunicat.

Unsprezece persoane au fost masacrate într-o casă, patru într-o altă casă şi una într-o a treia locuinţă, aflate în două sate diferite.Un jurnalist al AFP a constatat că unele cadavre au fost arse parţial, inclusiv cele ale unor „copii de doi sau trei ani”.

„Guvernul a condamnat de nenumărate ori operaţiunile desfăşurate în numele războiului împotriva terorismului, care cauzează pierderi civile. Dar când afganii sunt ucişi intenţionat de forţele americane, este vorba despre un asasinat şi o acţiune impardonabilă”, a subliniat Karzai, care a cerut „explicaţii guvernului american”.

„Sunt hotărât să fac în aşa fel încât orice persoană a cărei responsabilitate va fi stabilită să fie trasă la răspundere pentru actele sale”, i-a răspuns generalul John Allen, comandantul Forţei internaţionale a NATO (ISAF), angajându-se în faţa „poporului afgan că va fi efectuată o anchetă rapidă şi aprofundată”. SUA au prezentat oficial „cele mai sincere condoleanţe” familiilor victimelor.

Duminică, în jurul orei 3.00 (00.30, ora României), „un soldat a ieşit din baza sa şi a început să tragă. El s-a întors în biroul său şi a fost plasat în detenţie”, a relatat o oficialitate occidentală. Bărbatul era bine echipat şi a avut cel mai probabil „ochelari cu vedere nocturnă” pentru a-şi comite fapta, potrivit unei alte surse occidentale.

„Nu pot explica motivele din spatele acestei acţiuni absurde, dar cu siguranţă în nici un caz nu a fost autorizat de ISAF”, a remarcat generalul Adrian Bradshaw, comandant adjunct al ISAF, informează Mediafax.

„Suntem întristaţi de acest act violent împotriva prietenilor noştri afgani. Forţele americane le oferă cel mai înalt nivel de îngrijiri răniţilor”, a reacţionat ambasada americană la Kabul, care dă asigurări „poporului afgan că persoanele responsabile de acest act vor fi identificate şi judecate”.

Soldatul american este căsătorit şi are doi copii, informează MSNBC. El fusese în Irak de trei ori înainte să ajungă în Kandahar în luna decembrie. El era un soldat obişnuit, cu misiunea de a ajuta o unitate militară într-o operaţiune de „securizare a unui sat”.

Provincia Kandahar este un bastion al talibanilor, care au fost înlăturaţi de la putere în 2001 de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite şi care luptă de atunci împotriva Guvernului afgan şi a aliaţilor săi din cadrul NATO.

Numeroase incidente în care soldaţi afgani şi-au atacat colegi occidentali au tensionat recent relaţiile dintre forţele proguvernamentale şi trupele străine. Atacul de duminică, îndreptat împotriva unor civili afgani, riscă să agraveze această situaţie.