Masacru în Etiopia, cel puţin 50 de morţi la graniţă

Cel puţin 50 de soldaţi etiopieni au fost ucişi în ciocniri cu forţele sudaneze într-o regiune de frontieră disputată, au anunţat vineri surse din armata sudaneză, citate de DPA.

06 feb. 2021, 09:13
Masacru în Etiopia, cel puţin 50 de morţi la graniţă

Masacru în Etiopia. Luptele au început după ce soldaţii etiopieni au lansat atacuri separate asupra armatei sudaneze joi în zona Umm Karura din regiunea Al-Fashqa, au declarat doi ofiţeri de rang înalt sub protecţia anonimatului.

Un soldat sudanez a fost de asemenea ucis în ciocniri, au spus ofiţerii, scrie agerpres.ro.

Armata sudaneză a reuşit să recupereze terenuri agricole şi să preia controlul unei tabere a armatei etiopiene, potrivit ofiţerilor.

Agenţia DPA nu a putut obţine vineri o reacţie de la la autorităţile etiopiene.

Masacru în Etiopia Zona de frontieră al-Fashqa este disputată de ambele ţări de decenii. Cele mai recente discuţii, care au avut loc în decembrie în capitala Sudanului, Khartoum, s-au încheiat fără un acord.

La mijlocul lunii ianuarie, Ministerul de Externe al Sudanului a declarat că avioane de război etiopiene au intrat în spaţiul aerian sudanez, o încălcare „serioasă” ce a amplificat tensiunile existente.

Conflictul Etiopiei în curs de desfăşurare cu regiunea sa nordică Tigray, care de asemenea se învecinează cu Sudanul, a făcut ca mii de etiopieni să fugă în Sudan şi a turnat de asemenea gaz pe foc.

ATENTAT TERORIST: un hotel din capitala Somaliei, ţinta unui atac islamist soldat cu 17 victime

În plus, Sudanul şi Etiopia se confruntă cu tensiuni politice în legătură cu „Marele Baraj al Renaşterii Etiopiene”, un ambiţios proiect hidroelectric contestat, ce va afecta debitul de apă al Nilului Albastru în Sudan, precum şi în Egipt.

Barajul provoacă tensiuni în special pentru Egipt, o ţară de peste 100 de milioane de locuitori, care este în proporţie de 97% dependentă de Nil pentru alimentarea cu apă şi care se teme că proiectul îi va reduce accesul la această resursă vitală.

Sudanul, care a avut parte de inundaţii soldate cu victime vara trecută, speră că barajul va ajuta la reglarea debitului fluviului, dar a avertizat, de asemenea, că milioane de vieţi vor fi expuse unui mare risc dacă nu se ajunge la un acord.

Fluviul Nil, care are o lungime de aproximativ 6.000 de kilometri, este o sursă esenţială de apă şi electricitate pentru zece ţări din estul Africii.

Ofertă halucinantă. SUA îi cere 330 de milioane de dolari Sudanului, ca să o scoată de pe lista ţărilor care susţine terorismul