Masacru în Siria: ISIS a ucis 130 de oameni şi a luat 400 de ostatici

Jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI) au luat ostatici cel puţin 400 de civili, sâmbătă, într-un atac asupra unor cartiere din oraşul sirian Deir Ezzor, aflat sub controlul forţelor guvernamentale, a anunţat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, relatează Reuters online.

17 ian. 2016, 21:12
Masacru în Siria: ISIS a ucis 130 de oameni şi a luat 400 de ostatici

Peste 130 de oameni au fost ucişi şi alţi 400 răpiţi de organizaţia teroristă Statul Islamic în oraşul sirian Deir Az Zor, potrivit grupului de monitorizare Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Potrivit acestora, 80 dintre cei ucişi făceau parte din trupele loiale ale guvernului condus de Bashar Al-Assad, restul fiind civili. Cele aproximativ 400 de persoane răpite ar fi membri ai familiilor acestora. Oraşul Deir Az Zor a căzut, recent, sub ocupaţia ISIS. Informaţia a fost confirmată şi de agenţia de ştiri de stat a Siriei, SANA, care a plasat numărul persoanelor ucise la 300 „majoritatea femei, copii şi bătrâni”. Deir Az Zor este capitala provinciei cu acelaşi nume, o regiune bogată în zăcăminte de petrol. Mai mult de jumătate din regiune este controlată de ISIS, care duce în prezent lupte cu trupele guvernamentale din zonă.

Între persoanele răpite se află apropiaţi ai unor combatanţi din cadrul miliţiilor loiale Guvernului sirian, precizează această organizaţie nonguvernamentală (ONG) cu sediul la Londra.

„Ne temem pentru viaţa lor, ne temem că gruparea îi poate executa, aşa cum a făcut anterior, în alte sectoare”, a declarat Rami Abdoulrahman, directorul ONG-ului.

Deir Ezzor, situat în estul Siriei, este principalul oraş din provincia cu acelaşi nume. Aceasta asigură o legătură între oraşul Rakka – „capitala” de facto a SI – şi teritoriile din Irakul vecin aflate sub controlul grupării jihadiste. 

Potrivit agenţiei siriene de presă Sana, care nu menţionează vreo luare de ostatici, cel puţin 300 de persoane – inclusiv femei şi copii – au fost ucise în atacul de sâmbătă de la Deir Ezzor.

Guvernul sirian a evocat, referindu-se la aceste morţi, „un masacru oribil”.

Surse din anturajul Guvernului sirian anunţau sâmbătă că un anumit număr de persoane au fost decapitate.

SI a comis deja crime în masă, în urma unor bătălii pe care le-a purtat în Irak şi Siria. Jihadiştii au ucis aproximativ 200 de militari pe care i-au luat ostatici la baza aeriană siriană de la Tabka, în provincia Rakka, dar şi sute de membri ai tribului Al-Shaitat, la Deir Ezzor, în 2014.

Daech, care deţine controlul aproape asupra întregii provincii Deir Ezzor, asediază începând din martie 2015 ultimele cartiere din acest oraş aflat sub controlul Guvernului.