Masacru la o mănăstire budistă din Myanmar. Forţele armare sunt acuzate că ar fi comis măcelul

În timpul unui atac asupra unei mănăstiri budiste din Myanmar, de săptămâna trecută, cel puţin 22 de persoane, printre care şi trei călugări budişti, au fost împuşcate mortal.

17 mart. 2023, 14:45
Masacru la o mănăstire budistă din Myanmar. Forţele armare sunt acuzate că ar fi comis măcelul

Incidentul ar fi avut loc săptămâna trecută şi a ieşit la iveală din raportul post-mortem al unui medic, în ceea ce oponenţii regimului militar din Myanmar spun că a fost un masacru de civili condus de armată.

Un purtător de cuvânt al juntei din Myanmar, care a organizat o lovitură de stat în urmă cu doi ani pentru a detrona guvernul ales, a declarat că trupele sale au fost implicate în confruntări cu luptătorii rebeli în regiunea Pinlaung din sudul statului Shan, dar nu au rănit niciun civil.

Purtătorul de cuvânt al juntei, Zaw Min Tun, a declarat că Forţa de Apărare a Naţionalităţilor Karenni (KNDF) şi un alt grup rebel au intrat în satul Nan Neint după ce au ajuns forţele guvernamentale să asigure securitatea, scrie Reuters.

„Când grupurile teroriste au deschis focul în mod violent… unii săteni au fost ucişi şi răniţi”, a spus el.

El nu a dat declaraţii suplimentare, iar Reuters nu a putut verifica niciuna dintre afirmaţii.

Un purtător de cuvânt al KNDF a declarat că soldaţii săi au intrat duminică în Nan Neint şi au găsit cadavre împrăştiate la o mănăstire budistă.

Citeşte şi: Patinatorul rus căruia i-au fost amputate picioarele s-a trezit şi se reface lent. Când va fi pregătit, i se va amputa şi mâna

Imagini furnizate de KNDF şi de un alt grup, Uniunea Revoluţiei Karenni (KRU), au arătat răni provocate de gloanţe pe trupuri şi pe cap, dar şi găuri de gloanţe în pereţii mănăstirii. Reuters nu a putut verifica autenticitatea materialelor.

Un raport post-mortem întocmit de Dr. Ye Zaw, care face parte din Guvernul de Unitate Naţională, o administraţie civilă în exil formată după lovitura de stat, a declarat că armele automate au fost probabil folosite de la mică distanţă pentru a ucide 22 de persoane, inclusiv trei călugări.

„Deoarece nu au fost găsite uniforme militare, echipamente şi muniţie pe restul cadavrelor, este evident că erau civili”, se arată în raport, o copie a căruia a fost analizată de Reuters.

„Din moment ce toate cadavrele au fost găsite în incinta mănăstirii Nan Nein, este evident că a fost vorba de un masacru.”

Luptele fac ravagii în zonă de cel puţin două săptămâni, iar aproximativ 100 de structuri au fost incendiate în interiorul şi în jurul locului presupusului masacru de la Nan Neint.

Ţara din sud-estul Asiei se află în criză de când armata a preluat puterea în februarie 2021, punând capăt unui deceniu de paşi timizi spre democraţie prin înlăturarea administraţiei conduse de Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel.

Citeşte şi: Cutremur după cutremur în Turcia, este panică în zonele deja calamitate