Masacrul de la Toulouse: Criminalul rezistă şi nu se predă

Suspectul crimelor din Toulouse a fost încercuit în cadrul unei operaţiuni ample a RAID, unitatea de elită a poliţiei franceze, miercuri dimineaţă, în cazul crimelor comise în acest oraş. Trei ofiţeri de poliţie au fost răniţi în schimbul de focuri. Informaţiile despre prinderea şi arestarea efectivă a suspectului sunt, deocamdată, contradictorii, iar negociatorii se pregătesc pentru o "noapte lungă".

RomaniaTV.net
21 mart. 2012, 05:49


UPDATE 23:55 La un moment, luminile de pe strada unde se află imopbilul în care se ascunde criminalul au fost stinse şi toată lumea a crezut că forţele de poliţie plănuiesc un atac împotriva criminalului. negociatorii se pregăteau însă pentru o „lungă noapte” în care speră să-l convingă să se predea.

UPDATE 22:51 Merah era „un băiat normal”, care „s-a radicalizat din cauza Internetului”, a mărturisit un membru al familiei criminalului, care s-a recomandat ca fiind „Laela”, pentru cotidianul Le Parisien

UPDATE 22:43 Ebba Kolondo, jurnalista de la France 24 care a primit un apel telefonic de la un bărbat care a pretins că este chiar criminalul, a dat amănunte colegilor de la BBC despre conversaţia lor. ea a spus că a fost sunată de criminal la redacîie, fiind de serviciu la ătiri, miercuri dimineaţa în jurul orei 1:00. Bărbatul nu şi-a dat numele, dar a spus că el este autorul atacurilor de la şcoala evreiască din Toulouse şi din Montauban, unde a ucis patru militari. El i-a dat amănunte despre câte gloanţe a tras şi i-a spus că face parte din gruparea teroristă Al Qaida, precum şi că a filmat toate asasinatele pe care le-a comis şi că intenţionează să le posteze pe Internet.

UPDATE 19:30 Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care s-a deplasat ieri la Toulouse, în locul unde criminalulu fusese încercuit şi a asistat câtva timp, de pe margine, la operaţiunile în curs ale poliştilor din zona încercuită, a declarat ulterior că cei trei militari ucişi în Montauban au fost „victimele unei execuţii teroriste”. „Asasinul a vizat armata franceză şi a lovit Republica. Au fost ucişi militari, copii, francezi”, a spus Sarkozy.

UPDATE 17:00 O cantitate neprecizată de „explozivi” a fost găsită, în cursul unei percheziţii, în maşina unuia dintre fraţii lui Mohamed Merah, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei franceze. Maşina aparţinea fratelui suspectului, care a fost arestat miercuri dimineaţa.Natura acestor explozivi, care „urmează să fie supuşi unor analize”, nu a fost precizată.Maşina era staţionată în apropiere de domiciliul fratelui lui Merah,

UPDATE 16:00 Ministerul de Interne neagă faptul că suspectul a fost prins, potrivit Reuters.

UPDATE 15:28 Suspectul atacurilor din Franţa a fost prins în propria casă în urma raidului efectuat de trupele speciale, informează Reuters. Bărbatul a fost prins după 10 ore de negocieri.

UPDATE 15:13 Poliţia se pregăteşte să ia cu asalt casa dacă suspectul nu se predă, anunţă AP.

UPDATE 14:41 Ministrul de Interne a anunţat că bărbatul a încetat să mai vorbească cu negociatorii, potrivit France 24.

UPDATE 12:51 Mediafax: Presupusul autor al crimelor de la Toulouse şi Montauban, Mohammed Merah, era urmărit de mai mulţi ani de serviciile franceze de contraterorism, a declarat miercuri ministrul francez de Interne, Claude Gueant, citat de AFP.

Suspectul, înconjurat miercuri de forţele speciale într-un imobil din Toulouse (sud-vest), a încetat să mai discute cu poliţiştii, a adăugat Gueant, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pe de altă parte, mama suspectului, fratele lui şi prietena acestuia au fost plasaţi în arest preventiv în cadrul anchetei privind cele trei atacuri armate soldate cu şapte morţi, a afirmat o sursă judiciară.


UPDATE 12:21 Într-o conferinţă de presă preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că se gândeşte la victimele acestui „act barbaric” şi la poliţiştii răniţi în schimbul de focuri.

„Vreau să vă asigur că terorismul nu va pune stăpânire pe naţiunea noastră. Trebuie să rămânem uniţi, nu trebuie să ne gândim la răzbunări”, a mai declarat Sarkozy.

Acesta a precizat că va merge la Toulouse pentru a vizita victimele şi va furniza presei toate informaţiile noi.

UPDATE 11:01 Numele suspectului este Mohammed Merah, un cetăţean francez de origine algeriană. Acesta a aruncat pe geam un pistol în schimbul unui „dispozitiv de comunicare”, informează Reuters.

UPDATE 10:20 Mediafax: Francezul de 24 de ani suspectat că a ucis şapte persoane în sud-vestul Franţei, care este înconjurat de poliţie într-o casă din Toulouse, a fost arestat în trecut la Kandahar, fieful talibanilor din Afganistan, pentru fapte de drept comun, a declarat o sursă apropiată anchetei, citată de AFP.

UPDATE 10:18 Ministrul francez de Interne: Suspectul a spus că se va preda în cursul după-amiezii, potrivit AP.

UPDATE 8:37 Un alt bărbat, probabil fratele suspectului, care are legătură cu crimele, a fost arestat miercuri dimineaţă, la o locaţie separată, informează Reuters.

UPDATE 8:27 Suspectul înconjurat miercuri dimineaţă de trupele franceze într-o casă din Toulouse, în cazul crimelor comise în acest oraş şi la Montauban, a „declarat că a vrut să răzbune copiii palestinieni”, potrivit ministrului francez de Interne, Claude Gueant, citat de AFP.

Potrivit ministrului francez de Interne, Claude Gueant, sosit la faţa locului, suspectul „are legături” cu salafişti şi jihadişti şi a „declarat că a vrut să răzbune copiii palestinieni şi să atace armata franceză”, informează Mediafax. El a refuzat să discute cu mama sa.

UPDATE 8:22 Mass media din Franţa informează că negocierile cu suspectul au eşuat şi că poliţia se pregăteşte să efectueze un nou raid asupra casei, potrivit SkyNews.

 

Potrivit sursei citate, un locuitor din Toulouse de origine algeriană, în vârstă de 24 de ani, care susţine că face parte din Al-Qaida, s-a retras într-o casă şi aparent nu deţine ostatici. Trei poliţişti au fost răniţi uşor în cursul operaţiunii.

„În discuţia sa cu RAID, el se revendică din Al-Qaida”, a declarat o sursă apropiată anchetei.

Conform sursei, suspectul a efectuat un sejur în regiunea situată la frontiera între Pakistan şi Afganistan, un fief al reţelei teroriste Al-Qaida.

Suspectul „era în colimatorul Direcţiei Centrale de Informaţii Interne (DCRI), ca şi alţii, de la primele două atentate (împotriva unor militari, la 11 şi 15 martie-n.r.). Poliţia judiciară a adus atunci un element foarte preţios care a consolidat ancheta”, a precizat o sursă apropiată anchetei.

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, care a sosit la Toulouse după atacul armat de luni de la o şcoală evreiască, s-a deplasat la locul operaţiunii.

Mai mulţi poliţişti care purtau căşti şi veste antiglonţ au încercuit acest cartier rezidenţial din Toulouse, situat în apropierea şcolii unde trei copii evrei şi un rabin au fost ucişi luni, potrivit unui jurnalist prezent.

O sursă apropiată anchetei a declarat că anchetatorii sunt încrezători că suspectul încercuit este autorul crimelor.

Conform jurnaliştilor AFP de la faţa locului, mai multe focuri de armă au fost auzite în cursul operaţiunii.

Nivelul maxim de alertă terroristă a fost instituit în sud-vestul Franţei după o serie de crime comise aparent de aceeaşi persoană, pe parcursul mai multor zile. Aceeaşi armă şi acelaşi scuter furat au fost folosite la 11 martie pentru uciderea unui militar la Toulouse, apoi, patru zile mai târziu, pentru uciderea altor doi militari la Montauban şi luni în atacul de la un colegiu evreiesc din Toulouse, soldat cu patru morţi, dintre care trei copii.