Masca de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile aglomerate din Tulcea, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Harghita

Masca de protecţie devine obligatorie în toate zonele aglomerate din judeţul Harghita, Tulcea, Mureş şi Bistriţa-Năsăud. Măsura va fi adoptată vineri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgeţă în contextul limitării extinderii coronavirusului, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
07 aug. 2020, 13:06
Masca de protecţie devine obligatorie în  toate spaţiile aglomerate din Tulcea, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Harghita

În Tulcea, autorităţile au impus obligativitatea purtării măştilor de protecţie, începând de vineri, în toate zonele aglomerate, înclusiv  în cele de promenadă şi în locurile de îmbarcare şi debarcare a pasagerilor în navele care fac legătura între municipiu şi satele izolate ale Deltei Dunării, scrie Agerpres.

„Începând cu data de 7 august, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, care formează grupuri mai mari de şase persoane, prezente pe Faleza Municipiului Tulcea – zona de promenadă, zona de îmbarcare/debarcare nave şi zona autogară/gară, zilnic, în intervalele orare 9,00-14,00 şi 18,00-21,00”, se menţionează în decizia CJSU.

În Bistriţa-Năsăud, masca devine obligatorie în spaţiile publice deschise în care există aglomerări de persoane, mai exact  piețe, târguri, oboare, potrivit publicației Timp Online. Totodată, masca de protecție devine obligatorie și în zonele de îmbarcare și de așteptare (stații de autobuz, gări și autogări, platforme industriale).

„Această măsură trebuie aplicată de toate persoanele de pe raza administrativ-teritorială a judeţului Bistriţa-Năsăud care au împlinit vârsta de 5 ani, fiind exceptate, totuși, persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută).

În judeţul Mureş, masca devine obligatorie pentru toate persoanele prezente în zonele de așteptare exterioare ale unitățile spitalicești publice și private, ambulatorii de specialitate, farmaciilor, etc, precum și în spațiile de așteptare situate în exteriorul unor entități publice și private care asigură servicii pentru populație (instituții publice, entități tip hypermarket, supermarket, bănci, companii de telefonie, etc), în stațiile de autobuz, autogări și peroane, precum și în spațiile publice deschise aferente obiectivelor turistice de pe teritoriul județului Mureș, începând cu data de 08.08.2020, ora 00.00.

Conform hotărârii CJSU Harghita, masca devine obligatorie pentru toate persoanele prezente în pieţele agroalimentare permanente sau temporare, închise sau deschise,  în târgurile de animale sau de produse tradiţionale, bâlciuri, zone adiacente instituţiilor publice şi agenţilor economici unde se pot crea aglomerări de persoane, zone pietonale intens frecventate, începând cu data de 11 august, ora 06.00.

Citeşte şi: Google te îndeamnă să respecţi măsurile speciale printr-un Doogle special FOTO

De asemenea, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie la toate evenimentele, de orice natură, unde sunt create condiţii de aglomerare de persoane, desfăşurate atât în interior, cât şi în exterior, începând cu aceeaşi dată.

„Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor stabili prin hotărâri proprii, adoptate până pe 10 august, zonele de pe raza fiecărei unităţi administrativ teritoriale pentru care va fi instituită obligativitatea purtării măşti de protecţie. Se va avea în vedere delimitarea clară a perimetrelor pentru care se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie. Zonele pietonale şi celelalte zone frecventate de către populaţie, unde va fi instituită obligativitatea purtării măşti de protecţie, vor fi semnalizate corespunzător şi aduse la cunoştinţa populaţiei prin orice mijloace de informare, prin grija autorităţilor administraţiei publice locale”, se arată în hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita.

De la obligativitatea purtării măştii de protecţie sunt exceptaţi copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.

Până în prezenz, masca a devenit obligatorie şi în aer liber în următoarele judeţe: Arad, Argeş, Bistrița-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și în Capitală.