Masca redevine obligatorie în România. Cine trebuie să o poarte

Masca redevine obligatorie pentru persoanele bolnave și de data aceasta vorbim despre cele infectate cu variola maimuţei. În România sunt deja trei cazuri, iar Institutul Național de Sănătate Publică a anuntat o serie de reguli.

16 iun. 2022, 15:24
Masca redevine obligatorie în România. Cine trebuie să o poarte

România a raportat deja trei cazuri de infectare cu variola maimuței. Persoanele diagnosticate cu această boală sunt izolate în spital sau la domiciliu până la căderea ultimei cruste. Pot ieși din casă cu mască de protecție pe față și haine care să le acopere leziunile și le sunt interzise raporturile sexuale, potrivit România TV. Sunt regulile stabilite de INSP.

Mai concret, în cazul unei forme ușoare a bolii, persoana infectată se izolează acasă, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste și înlocuirea acesteia cu un strat nou de piele sănătoasă.

Pentru formele medii sau severe ale bolii, izolarea se face în spital, într-o primă fază, până la ameliorarea simptomelor, dar se continuă acasă, sub supravegherea medicului de familie, monitorizat zilnic de către acesta.

Contacţii apropiaţi identificaţi vor fi monitorizaţi timp de 21 de zile după ultima expunere, pentru febră şi celelalte simptome caracteristice bolii. Contacţii la care apar simptome pe durata perioadei de supraveghere epidemiologică vor fi izolaţi în spitalele de boli infecţioase şi li se vor preleva probe biologice pentru stabilirea diagnosticului.

Pe lânga variola maimuţei, revine în forta şi COVID-ul. Ministrul Sănătăţii din Germania spune ca anticipatul val de vară a devenit, din păcate, o realitate. Rata de incidenţă la şapte zile a crescut brusc în ultima săptămână, iar vârstnicilor şi celor cu afecţiuni preexistente ar trebui să li se administreze ″urgent″⁣ o altă doză de vaccin.

 

Variola maimuţei. Care sunt simptomele şi cum poate fi redusă transmiterea virusului

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii informează că oricine are o erupție cutanată care arată ca variola maimuței și a fost expus la virus ar trebui să discute cu medicul de familie.

Citeşte şi Rafila recomandă folosirea prezervativului sau abstineţa: Variola maimuţei nu necesită măsuri de precauţie ca la COVID-19

O erupție cutanată de variola maimuței poate părea inițial similară cu coșurile, veziculele sau umflăturile și poate fi însoțită de febră și frisoane.

Ce este variola maimuței?

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Există două tipuri de virus variolei maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată.

În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Care sunt simptomele şi cum se poate transmite virusul

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Transmiterea între oameni poate apărea prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile nu pot ajunge departe, este necesar un contact prelungit față în față.

Cum poate fi redusă transmiterea virusului

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii subliniază importanța igienei mâinilor folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. De asemenea, este important ca o persoană cu suspiciune de variola maimuței să fie izolată și ca cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecție personală adecvate.

În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimuței, iar vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție, trebuie menționat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.

În cele mai multe cazuri boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament.

Reamintim că până miercuri, 15 iunie, în România au fost diagnosticate trei persoane infectate cu variola maimuţei. Ultimul caz este cel al unui bărbat în vârstă de 31 de ani. Acesta a prezentat primele simptome specifice bolii variola maimuţei din data de 10 iunie.

Primul caz de variola maimuţei în România a fost raportat luni după-amiază. Este vorba despre un bărbat de 26 de ani din Bucureşti, care în prezent este internat în spitalul „Victor Babeş”, în stare bună. Partenerul pacientului a călătorit în Europa, în ţări cu numeroase cazuri de variola maimuţei.

„În acest moment, nu avem informații privind o legătură între cele 2 cazuri. Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare”, a transmis MS.

Pacientul este internat la un spital din Bucureşti.

Al doilea caz de variola maimuţei a fost anunţat marţi, 14 iunie. „Este vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței. Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi Principalele surse ale infectărilor cu variola maimuţei: o petrecere LGBT în Spania şi un festival cu zeci de mii de oameni în Belgia