Mașinile cele mai poluante vor avea INTERZIS în București! Când și cum va fi aplicată măsura

Mașinile cele mai poluante nu vor mai avea voie să circule în Capitală! Municipalitatea bucureșteană pregătește, potrivit unui plan aflat în curs de aprobare, o zonă cu emisii reduse în întreaga arie metropolitană. Respectarea interdicției va fi monitorizată inclusiv cu camere video, iar șoferii care nu respectă măsura vor fi amendați.
Irina Dumitrescu
11 iul. 2025, 10:41
Mașinile cele mai poluante vor avea INTERZIS în București! Când și cum va fi aplicată măsura

Edilii Capitalei nu mai vor mașinile cele mai poluante în oraș.

Conform unui plan în curs de aprobare, municipalitatea pregătește delimitarea unei zone cu emisii reduse (Low Emission Zone, LEZ) în întreaga arie metropolitană a Capitalei.

Se intenționează restricționarea treptată a accesului în oraș pentru cele mai poluante vehicule, cu un calendar clar de eliminare treptată în funcție de tipurile de combustibil (motorină, benzină) și de vârsta vehiculului. Potrivit planului municipalității, vehiculele diesel și cele mai vechi se vor confrunta cu restricții mai stricte și accelerate, notează profit.

Planul Primăriei Capitalei, realizat în colaborare cu BERD, presupune costuri totale de circa 15 milioane euro, acoperite din fonduri PNRR și împrumut prin InvestEU.

Citește și Vești bune pentru românii care merg la mare cu trenul. CFR Călători suplimentează numărul de vagoane pentru toate Trenurile Soarelui

Cum va fi aplicat planul prin care mașinile cele mai poluante vor avea interzis în București

1. Definirea limitelor LEZ și stabilirea clasificării vehiculelor pe baza standardelor de emisii, o posibilitate fiind standardele Euro, prevede proiectul municipalității. Va fi elaborată o abordare progresivă pentru a spori treptat restricțiile privind vehiculele cu emisii ridicate.

2. Modernizarea rețelei de stații de monitorizare a calității aerului în oraș așa încât sa reflecte poluare provenita de la vehiculele aflate în trafic și pentru a desfășura campanii cu prelevatoare pasive de NO2 pentru a determina dacă sunt necesare măsuri suplimentare în anumite zone. În plus, utilizarea laboratoarelor mobile de monitorizare a calității aerului pentru a viza zonele cu trafic intens și punctele nevralgice ale poluării și pentru a stabili un nivel de referință al calității aerului pentru oraș și a monitoriza impactul LEZ. Partajarea publică a datelor prin intermediul unor afișaje în timp real.

3. Dezvoltarea, achiziționarea și implementarea de camere de recunoaștere automată a plăcuțelor de înmatriculare la punctele de intrare în LEZ, care sa permită identificarea automată a vehiculelor neconforme. Stabilirea unui sistem de emitere a amenzilor, fondurile fiind direcționate catre Fondul pentru mobilitate curată.

4. Lansarea unei campanii de comunicare pentru informarea publicului cu privire la LEZ, la modul de respectare a acesteia și la beneficiile pentru calitatea aerului și sănătatea publică. Amenziile vor fi reinvestite în soluții de mobilitate pentru comunitățile vulnerabile.

5. Monitorizarea continuă a calități aerului și a datelor privind traficul pentru a evalua impactul LEZ. Ajustarea dimensiunii și restricțiilor zonei pe baza datelor. Publicarea de rapoarte anuale pentru a asigura transparența și a menține sprijinul public.

Mașinile vizate de interdicție

Prin Zona cu emisii reduse (LEZ) din București se vizează reducerea progresivă a vehiculelor cu emisii ridicate din oraș, abordând problema parcului auto mai vechi, cu o vârstă medie de 12,4 ani și o pondere de 43,5 la sută a vehiculelor diesel.

Se urmărește inițial o reducere cu 10 la sută a vehiculelor cu emisii ridicate, economisind 21.900 tCO2e pe an. Obiectivele pe termen mediu cresc acest obiectiv la o reducere de 20 la sută, obținandu-se 43.800 tCO2e pe an, iar planurile pe termen lung vizează o reducere de 30 la sută, obținându-se 65.700 tCO2e pe an.

Reducerile costurilor de sănătate generate de un aer mai curat în zonele LEZ ar putea varia între 1,3 ș 3,9 milioane euro/an, cu reduceri ale bolilor respiratorii și cardiovasculare datorate nivelurilor mai scăzute de poluanți și îmbunătățirii calității vieții, se mai arată în documentul privind planul municipalității.

Interval menționat presupune că punerea în aplicare este eșalonată și că economiile legate de sănătate sunt de aproximativ 30.000-80.000 EUR pe tonă de PM2,5 redusă și de 10.000-30.000 EUR pe tonă de NOx redusă și o medie de 0,005 tone de PM2,5 și 0,02 tone de NOx pe vehicul/an, emisiile medii ale vehiculelor pentru mașinile diesel mai vechi, în conformitate cu standardele EURO 3 și EURO 4.

Când va fi pusă în aplicare interdicția

  • Proiectarea limitelor și standardelor zonei cu emisii reduse – 6-9 luni
  • Instalarea de sisteme de monitorizare a calității aerului – 6 luni, concomitent
  • Sisteme de aplicare a legii, respectiv instalarea camerelor video – 12-18 luni
  • Punerea în aplicare va fi susținută de camere de supraveghere, de indicatoare stradale și de o campanie de comunicare pentru a crește gradul de conștientizare a beneficiilor.

Conform planului Primăria Capitalei, vor fi impuse amenzi vehiculelor neconforme, iar banii astfel încasați vor fi redirecționați pentru reducerea sărăciei în materie de transport și sprijinirea mobilității durabile.

Primăria arată că succesul zonelor cu emisii reduse va fi strâns legat de un sistem robust de monitorizare a calității aerului, cu un număr mai mare de stații de măsurare și campanii cu termene precise pentru identificarea și abordarea punctelor critice de poluare a aerului.

Transparența publică privind datele referitoare la calitatea aerului este esențială pentru asigurarea acceptării publice.

Eficacitatea LEZ va fi îmbunătățită prin punerea în aplicare a unor măsuri complementare, precum îmbunatățirea serviciilor de transport public, crearea de zone pietonale și dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete, mai spun inițiatorii planului.

În 2023, Parlamentul a adoptat un proiect de lege conform căruia Capitala și alte 12 mari aglomerări urbane din țară (printre care Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara), în termen de cel mult doi ani, să stabilează zone cu nivel scăzut de emisii, în care să fie instituite restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor.

Acum un an, Ministerul Dezvoltării, condus atunci de liberalul Adrian Veștea, pregătise o hotărâre de punere în aplicare a zonelor cu emisii reduse în marile orașe, însă premierul Marcel Ciolacu s-ar fi opus discutării proiectului în guvern, pe motiv că acesta nu a fost dezbătut public și nu a fost convenit în coaliția de guvernare, mai scrie sursa citată.

Citește și A fost inaugurat drumul expres ce face legătura dintre Autostrada Transilvania și DN1. Șoferii scapă de aglomerația din Cluj-Napoca și Turda VIDEO

DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă POD de pe factura de energie electrică. Are un rol esențial pentru în contractul PPC și Hidroelectrica, dar puțini clienți știu
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Românii din fotoliile de lux, chemați la arme. Ce prevede noul proiect de lege
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Noua listă cu medicamente al căror consum însemnă pierderea carnetului. Ce se întâmplă cu mare parte a analgezicelor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți