Mașinile cu scaune încălzite pot cauza infertilitate la bărbați. Studiul alarmant care i-a bulversat pe specialiști

Mașinile cu scaune încălzite pot avea un efect dăunător asupra fertilității în cazul bărbaților. Cercetătorii au descoperit că există există o legătura directă între menținerea unei temperaturi optime a organelor reproducătoare și calitatea spermei.

04 nov. 2021, 16:22
Mașinile cu scaune încălzite pot cauza infertilitate la bărbați. Studiul alarmant care i-a bulversat pe specialiști

Mașinile cu scaune încălzite afectează organele reproducătoare masculine și contribuie la infertilitate, ducând la scăderea calității spermei. Din acest motiv bărbații pot avea probleme în ceea ce privește conceperea unui copil cu partenera lor.

Oamenii de știință de la Universitatea din Giessen din Germania au avertizat că scaunele de mașină încălzite ar putea afecta producția de spermă.

Temperatura optimă pentru producția de spermă sănătoasă este între 35 și 36 ° C, care este cu 1 până la 2 ° C mai mică decât temperatura medie corpului. Cu toate acestea, după ce au testat efectele scaunelor auto încălzite asupra a 30 de bărbați sănătoși, oamenii de știință au descoperit că temperatura medie a scrotului era de 37,3°C. Aceasta a fost o creștere suficientă pentru a deteriora producția de spermă, potrivit Andreas Jung, liderul studiului.

Studiul a implicat 30 de voluntari sănătoși, care au stat pe scaunele auto încălzite timp de 90 de minute în timp ce erau echipați cu senzori de temperatură. La o oră de la începerea procesului, temperatura medie scrotală a bărbaților care stăteau pe scaunele încălzite ale mașinii a fost de 37,3 °C, iar la unul dintre bărbați s-a înregistrat o temperatură maximă a scrotului de 39,7 °C. În schimb, temperatura medie scrotală a voluntarilor care stăteau pe scaunele auto neîncălzite a fost de 36,7°C.

Dacă scrotul este supus unor temperaturi mai mari decât cele optime, efecte atribuite și utilizării laptopului și ținerii unui telefon mobil în buzunarul pantalonilor, capacitatea corpului de a menține rece testiculele este compromisă, iar spermatozoizii își reduc activitatea în ceea ce privește capacitatea de fecundare a unui ovul.

Acest lucru are un impact negativ asupra fertilității bărbaților, studiile relevând, de asemenea, că partenerele bărbaților care conduc mai mult de trei ore pe zi, rămân mai greu însărcinate. De asemenea, s-a descoperit și că lenjeria intimă strâmtă contribuie la reducerea numărului de spermatozoizi, în comparație cu bărbații care poartă lenjerie de corp, a constatat un studiu olandez.

Cu toate acestea, studiul a analizat doar modificările pe termen scurt ale temperaturii scrotale, și nu efectele asupra spermei, a subliniat cercetătorul principal dr. Andreas Jung, de la Universitatea Justus Liebig Giessen din Germania.

„Este prea devreme pentru a ajunge la concluzii definitive cu privire la influența încălzirii scaunelor din mașină asupra calității spermei”, a declarat Jung pentru Reuters Health.

Mașinile cu scaune încălzite, cum afectează de fapt sistemul reproducător al bărbaților

Acesta este de fapt și cazul mamiferelor în general. Producția de spermatozoizi este intrinsec dependentă de temperatura testiculelor. Spermatozoizii se produc cel mai bine atunci când testiculele au o temperatură mai mică decât cea a corpului.

Expansiunea și contracția permit transferurile de căldură între sângele care circulă prin testicule și arterele spermatice. În acest mod sângele este răcit sau încălzit înainte de a pătrunde în testicule. Există, desigur, limite ale controlului temperaturii.

La căldură extremă, acest mecanism natural de răcire poate să nu fie suficient pentru a preveni creșterea temperaturii testiculare, fapt ce poate afecta calitatea și cantitatea spermatozoizilor produși. În majoritatea cazurilor, bărbații se expun la căldură într-o manieră care-i poate afecta, atunci când au de-a face cu situații profesionale.

O serie de studii au demonstrat o asociere între calitatea spermei și expunerea la căldură. Un studiu amplu de caz-control a constatat că bărbații expuși la căldură din cauza locului de muncă aveau de 1,8 ori mai multe șanse de a avea spermatozoizi anormali. Existau, de asemenea, de 1,8 ori mai multe șanse, ca în decurs de un an, acești bărbați să fi încercat să conceapă un copil cu partenera, însă fără succes, în opoziție cu bărbații care nu au fost expuși la căldură în profesional.