Maşinile cu volan pe dreapta ar putea fi INTERZISE în România – proiect de lege

În Camera Deputaţilor se lucrează la un proiect legislativ care, daca va fi adoptat, va face aproape imposibilă conducerea unui autoturism cu volan pe dreapta în România. Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor şi iniţiator al legii, consideră că trebuie îndeplinite trei condiţii pentru ca o astfel de maşină să circule pe drumurile publice din ţara noastră.

18 oct. 2015, 08:06
Maşinile cu volan pe dreapta ar putea fi INTERZISE în România – proiect de lege

Prima prevedere este ca autoturismul să fie dotat cu oglinzi periscopice, potrivit reporterntv.ro. Un astfel de dispozitiv, format din două oglinzi dispuse sub anumite unghiuri, îi permite conducătorului auto să vadă pe sensul opus și costă aproximativ 250-300 de lei. A doua condiție este ca șoferul să urmeze un curs de cel puțin 20 de ore pe o mașină modificată.

Considerăm că atât timp cât există oglinzile periscop şi şoferul a făcut un minim de 20 de ore suplimentare, va fi suficient de pregătit încât să nu se mai întâmple accidente, a declarat deputatul Alexandru Nazare, iniţiatorul legii.

A treia condiție face referire tot la conducătorul auto, dar este și mai dificilă. Potrivit propuneii legislative, șoferul trebuie să dețină un permis eliberat de autoritățile dintr-o țară în care sensul de mers este pe partea stângă. Câteva dintre aceste state sunt: Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Noua zeelandă sau Botswana.

Potrivit rapoartelor Poliției Rutiere reiese că aproape toți șoferii cu mașini cu volan pe dreapta, implicați în evenimente rutiere, sunt și vinovați de producerea lor.

Reprezentanții Registrului Auto Român văd cu ochi buni aceaste propuneri și spun că astfel ar putea refuza înmatricularea mașinilor cu volan pe dreapta și ar putea efectua controale în trafic, la cele care deja circulă în România.

În prezent, în România sunt înmatriculate peste 10.000 de mașini cu volan pe partea dreaptă.