Maşinile electrice în pericol de a fi interzise în parcările subterane din mai multe ţări europene. În România au fost scoase din circulaţie 60 de autobuze electrice GALERIE FOTO+VIDEO

Două incidente petrecute în ultimele săptămâni în România au adus în discuție siguranța pe care o oferă autovehiculele electrice, discuţia fiind una purtată deja şi la nivel european, unde mai multe ţări au introdus sau urmează să adopte restricţii pentru acest tip de autovehicul.

07 iul. 2022, 09:53

Iniţial, pe 23 iunie, Primăria Brașov a decis retragerea temporară din circulație a tuturor celor 60 de autobuze electrice SOR, după ce un vehicul a luat foc, iar pompierii au avut nevoie de mai bine de jumătate de oră pentru a stinge incendiul.

Zece zile mai tarziu, o Dacia Spring a fost implicata intr-un accident rutier la viteza mica in orasul Brasov, masina fiind accidentata in partea din fata. Ceea ce a ridicat mari semne de intrebare a fost faptul ca masina a luat foc chiar la fata loculu fara ca acumulatorul sa fie afectat pentru ca acesta este amplasat in partea din spate a masinii.

Fanii Daciei Spring se intreaba acum cat de sigura este noua masina electrica a celor de la Dongfeng care dupa cum bine stiti are cele mai mici note de siguranta EuroNCAP Europa.

Site-ul autolatest.ro a publicat un rezumat al măsurilor care se iau în Occident pentru a preveni un dezastru, în cazul în care o mașină electrică ia foc.

În multe orașe din Germania accesul în parcările subterane ale mașinilor electrice este interzis pentru că dacă acestea se aprind, întreaga clădire este cuprinsă de flăcări, fără că pompierii să o poată stinge.

Bateria unei mașini electrice se poate reaprinde chiar și după 48 de ore din momentul accidentului.

În Belgia, pompierii vor să interzică accesul mașinilor electrice în parcările subterane

Unitatea de elită a pompierilor din Belgia a anunțat că intenționează să introducă o legislație locală pentru a interzice complet accesul în parcările subterane al masinior electrice, după ce în weekend un VW ID3 a luat foc din senin într-o asemenea parcare care a distrus în totalitate subsolul, iar clădirea are nevoie acum de o reabilitare completă.

Pompierii spun că dacă o mașină electrică se aprinde nu există nici o șansă de a stinge incendiul, iar focul arde la o temperatură atât de mare încât clădirea este în pericol de incendiu total, indiferent de numărul de etaje.

În Belgia se revizuiește acum accesul oficial al acestor mașini electrice fie că se numesc Dacia Spring sau Tesla Model S. Șoferii lor trebuie să le parcheze pe stradă, chiar dacă au locuri de parcare plătite în subteran.

Autolatest atrage atenția și asociațiilor de locatari din România care trebuie să interzică complet accesul acestor mașini în subteran, amintind și mall-urile care au stații de încărcare la minus 2 sau minus 3.

În caz de incendiu, întreaga parcare și chiar toată clădirea pot arde complet, potrivit publicației, pentru că un incendiu de mașină electrică nu se poate stinge cu aspersoare clasice montate în tavan.

Citeşte şi: COD RUTIER 2022. Ce amendă uriașă riscă șoferii care butonează telefonul în mers