Mașinile instituțiilor publice ar putea fi dotate obligatoriu cu GPS pentru localizare și monitorizare – proiect

Un proiect de lege depus de deputatul USR Brian Cristian prevede ca pe toate mașinile instituțiilor publice din România să fie montate cu sisteme de localizare și monitorizare GPS. Prin acest proiect se dorește un mai bun control al consumului de combustibil și rezolvarea problemei folosirii mașinilor de serviciu în scopuri personale.

02 apr. 2023, 08:56
Mașinile instituțiilor publice ar putea fi dotate obligatoriu cu GPS pentru localizare și monitorizare – proiect

USR a depus, la iniţiativa deputatului Brian Cristian, un proiect de lege prin care instituţiile publice care au maşini să fie obligate să le monteze sisteme GPS de localizare şi monitorizare. În acest fel, maşinile instituţiilor publice nu vor mai putea fi folosite în scop personal de către angajaţi.

Citește și: COD RUTIER 2023. Schimbare majoră pentru şoferi, cel mai mic accident va ajunge automat la poliţie. Cutia neagră devine obligatorie la maşini

”Săptămâna aceasta am depus o inițiativă legislativă care va rezolva problema folosirii autoturismelor instituțiilor publice în scopuri personale.

Proiectul prevede ca toate mașinile din parcul auto al instituțiilor de stat să fie dotate cu sisteme GPS care să permită localizarea și monitorizarea fiecărui automobil în parte.

Dacă ne uităm la administrațiile locale care au implementat deja această măsură, vedem că au redus consumul de combustil cu aproximativ 40%. Asta înseamnă că în aproape jumătate din timp, mașinile insituțiilor publice sunt folosite ilegal.

Proiectul de lege va contribui la cheltuirea banilor publici într-un mod chibzuit și transparent, dar și la protejarea mediului înconjurător”, a transmis deputatul USR într-o postare pe Facebook.

Citește și: Cum afli simplu dacă telefonul tău este ascultat sau urmărit. Patru detalii care îţi dau sigur verdictul

Instituţiile care nu vor monta GPS pe maşinile proprii nu vor mai putea să deconteze din buget cheltuielile cu combustibilul şi vor risca o amendă de până la 50.000 de lei, se mai arată în proiect conform unui comunicat de presă al USR.

„Prin această iniţiativă, dorim să rezolvăm problema folosirii autoturismelor instituţiilor publice în scopuri personale. Dacă ne uităm la administraţiile locale care au implementat deja măsura, vedem că au redus consumul de combustibil cu cel puţin 40%. Asta înseamnă că în aproape jumătate din timp, maşinile instituţiilor publice sunt folosite ilegal. Deşi asta nu se întâmplă încă, protejarea mediului înconjurător şi cheltuirea banilor publici într-un mod chibzuit şi transparent trebuie să fie priorităţi pentru toate administraţiile publice şi instituţiile statului român”, declară deputatul USR Brian Cristian.

USR transmite că proiectul se bazează pe necesitatea reducerii cheltuielilor publice şi pe protejarea mediului, prin diminuarea consumului de carburanți și dă exemplu Primăria Câmpulung Muscel condusă de Elena Lasconi (USR), unde cheltuielile cu combustibilul au scăzut cu aproape 70%.

„Primăria Câmpulung Muscel, condusă de primarul USR Elena Lasconi, reprezintă unul din exemple. În 2021, primarul USR a montat GPS pe maşinile Primăriei şi rezultatele s-au văzut în scurt timp: consumul de carburant a scăzut în 2021 faţă de 2019 de la 8.400 litri la 2.400 litri. Similar, cheltuielile au scăzut de la 49.000 lei la 15.000 lei. Adică, o reducere de aproape 70%. În alte instituţii care au implementat măsuri similare, reducerea a fost de aproximativ 40%. Odată adoptat proiectul propus de USR, instituţiile publice vor avea un termen de 6 luni pentru a implementa noile prevederi”, se menţionează în finalul comunicatului.