Măştile care nu protejează împotriva COVID pot fi vândute pe piaţă. Care este denumirea lor

Măştile care nu protejează împotriva COVID pot fi comercializate sub denumirea de "acoperitoare facială de utilizat în colectivitate". Firmele care le vând trebuie să îndeplinească anumite condiţii, aşa cum prevede un proiect de ordin al Autorităţii Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), lansat joi în dezbatere publică.

26 nov. 2020, 23:11
Măştile care nu protejează împotriva COVID pot fi vândute pe piaţă. Care este denumirea lor
Măştile care nu protejează împotriva COVID pot fi vândute

ANPC precizează că acest proiect a fost realizat, în condiţiile în care s-a descoperit că mai mult de jumătate din măștile aflate la vânzare prezintă diverse neconformități. Astfel, aproape 20 de milioane de măşti au fost retrase de pe piaţă.

Citeşte şi: Ministrul Economiei: Jumătate dintre măştile de pe piaţă nu protejează împotriva Covid-19

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunţat miercuri că jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva noului coronavirus (COVID-19). Din aces0t motiv, va fi emis un ordin pentru a-i obliga pe comercianţi să recizeze că este vorba despre produse neconforme.

Virgil Popescu a spus că măștile neconforme provin din import și au fost retrase de pe piață.

Măştile care nu protejează împotriva COVID pot fi vândute pe piaţă. Ce prevede Ordinul

  • Măstile care nu sunt nici dispozitive medicale și nici echipamente individuale de protecţie vor fi vândute sub denumirea „ ACOPERITOARE FACIALĂ DE UTILIZAT ÎN COLECTIVITATE”.
  • Informațiile să fie în același câmp vizual cu denumirea și cu caractere care să asigure lizibilitatea și vizibilitate, vor fi inscripționate avertismente care vor avea înscris în preambul
  • termenul AVERTISMENT sub formă bolduită pentru a fi scos în evidentă precum sunt înscriși „ alergenii” în cazul produselor alimentare, în aşa fel încât consumatorul să perceapă informația transmisă şi să poată alege produsul în cunoștință de cauză.
  • În acelaşi câmp vizual cu denumirea se va înscrie sintagma „Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE (măști chirurgicale) și nici nu este echipament individual de protecţie în înțelesul utilizat de Regulamentului UE/2016/425 (dispozitive de protecție respiratorie)

În cazul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate, care nu sunt dispozitive medicale, nu trebuie să existe nici o mențiune în instrucțiuni sau în descrierea produsului referitoare la protecție împotriva particulelor și/sau agenților infecțioși și nici sintagma “echipament individual de protecție”, notează Hotnews.

În aceste condiţii, cumpărătorii vor fi informaţi în privinţa faptului că nu toate măştile achiziţionate sunt dispozitive medicale şi că astfel de produse, fără o informare corectă şi completă, pot afecta viaţa sau sănătate dacă nu sunt utilizate în condiţii de siguranţă.

De asemenea, vor fi afișate avertismente și informații, atât la locul de comercializare cât și pe ambalajul produselor, asupra caracteristicilor acestor măști, respectiv ,,ACOPERITOARE FACIALĂ DE UTILIZAT ÎN COLECTIVITATE”.

Îndemnul ministrului Economiei către români

„Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General”, a scris Popescu, joi, pe Facebook.