Măsura ANSVSA care aruncă în aer preţul cotletului de miel de Paşte 2025

Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, a blocat, până în iunie, orice comercializare și export de oi și capre din România.
Filip Stan
19 mart. 2025, 17:58
Măsura ANSVSA care aruncă în aer preţul cotletului de miel de Paşte 2025
Paște 2025. Cât costă un kilogram de miel, de sărbătorile pascale. Este pentru toate buzunarele

Export ovine din România interzis în Uniunea Europeană până pe 8 iunie 2025, după confirmarea unui focar de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) în țara noastră, la începutul acestei luni, iar ANSVSA a confirmat.

Comisia Europeană a interzis exportul de ovine din România în statele UE, din cauza apariției unui focar de PMR în țara noastră. Comerțul intracomunitar cu ovine din România era suspendat de la finalul lunii ianuarie 2025.

Alexandru Bociu, ANSVSA: „Este necesar să se interzică circulația ovinelor și caprinelor de pe întreg teritoriul României către alte state membre UE”

Şeful ANSVSA, Alexandru Bociu, a dispus interzicerea tuturor exporturilor de oi și capre din România din cauza apariției a două focare de pestă a micilor rumegătoare apărute în județele Bihor și Arad. Invocând „apariția unui focar cu virusul pestei micilor rumegătoare la caprine sau la ovine, există un risc mare de răspândire a bolii respective la alte unități de ovine sau de caprine” și „având în vedere incertitudineaa și lipsa de informații cu privire la situația epidemiologică actuală”, Alexandru Bociu a decis că „este necesar să se interzică circulația ovinelor și caprinelor de pe întreg teritoriul României către alte state membre (nr. UE) pentru o anumită perioadă”, adică până în iunie 2025.

În urma publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/525 a Comisiei, referitoare la anumite măsuri de urgență provizorii privind infecția cu virusul pestei micilor rumegătoare (PMR) în România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) aduce următoarele clarificări despre export ovine din România:

  • Exportul de ovine și caprine către țările terțe continuă fără restricții;
  • Exportul de ovine și caprine către țările din afara Uniunii Europene nu este interzis;
  • Majoritatea exporturilor României sunt direcționate către statele arabe precum Iordania, Arabia Saudită, Maroc, Algeria și Emiratele Arabe Unite etc., iar aceste livrări se desfășoară în continuare, conform cerințelor specifice fiecărei țări de destinație;
  • Comerțul intracomunitar cu produse de origine animală este permis;
  • România poate continua livrările către statele membre UE pentru carcase și carne de ovine și caprine, conform reglementărilor europene. Restricțiile impuse de Uniunea Europeană vizează doar transportul animalelor vii din anumite zone afectate de boală, fără a afecta schimburile comerciale cu produse de origine animală.

În urma confirmării unui focar de pesta micilor rumegătoare (PMR) în localitatea Gepiu, județul Bihor, la data de 5 martie 2025, au fost stabilite zone de restricție (protecție, supraveghere și suplimentare) pentru a limita răspândirea bolii.

Astfel, restricțiile se aplică exclusiv transportului animalelor vii din județele Bihor și Arad către alte state membre ale Uniunii Europene. Această măsură nu afectează întreaga țară și nu impune o interdicție generală asupra exportului de ovine și caprine.

Recomandări ANSVSA pentru operatorii economici

ANSVSA reamintește crescătorilor de ovine și caprine, operatorilor care fac export ovine și fermierilor importanța respectării instrucțiunilor și măsurilor comunicate de autoritate.

Pentru informații oficiale și actualizate, se recomandă consultarea comunicărilor ANSVSA și a legislației europene aplicabile, transmite ANSVSA.

Paște 2025. Prețul incredibil la care ajunge kilogramul de carne de miel anul acesta

 

Paște 2025. Paștele este probabil cea mai importantă sărbătoare pentru români, iar preparatele tradiționale sunt esențiale în cadrul momentului festiv. Totuși, anul acesta vine cu provocări financiare pentru cei ce doresc să respecte obiceiurile culinare.

Carnea de miel, care se întâlnește la orice masă de Paște, va avea un preț mult mai ridicat din cauza creșterii costurilor la furaje, precum și a dificultăților din sectorul creșterii animalelor.

De aceea, românii sunt sfătuiți să se informeze cu atenție asupra prețurilor, să verifice sursa produselor, precum și să caute cele mai avantajoase oferte. Astfel, masa de Paște va putea rămâne tradițională și delicioasă, fără a deveni un efort financiar considerabil.

Citește și : Veste bună pentru aproape 200.000 de români. Cardurile vor fi alimentate iar chiar înainte de Paşte 2025

Anul acesta, românii care intenționează să cumpere carne de miel vor trebui să fie pregătiți pentru prețuri mai mari. Asta din cauza creșterii costurilor furajelor, dar și dificultăților cu care se confruntă sectorul creșterii animalelor.

Fermierii au investit mai mult în hrana și îngrijirea animalelor în sezonul rece, iar aceasta a dus la o majorare a prețurilor de producție.

Cât va costa carnea de miel de sărbători

Estimările de pe piață arată că prețul unui kilogram de carne de miel variază în funcție de locul din care este achiziționat. Persoanele ce doresc să cumpere direct de la ferme sau de la crescători locali vor putea să cumpere la 22-24 de lei/kg în viu sau 35-38 de lei/kg pentru carnea în carcasă.

Citește și : Pe ce dată intră pensiile în aprilie 2025. Seniorii vor primii banii înainte de Paște

În magazine și supermarketuri, prețurile vor fi considerabil mai mari, din cauza faptului că vor exista adaosuri comerciale și costuri de distribuție. De aceea, experții recomandă achiziționarea de la surse directe, unde prețul este mai avantajos.

Totuși, este necesar să aveți în vedere cumpărarea cărnii de miel doar din surse verificate, care respectă normele sanitar-veterinare. Alegerea unui producător de încredere garantează un produs de calitate și reduce riscul achiziției unei cărni provenită din surse nesigure.

„Puse cap la cap, scumpirile din ultimele luni vor transforma sărbătorile de Paște în cele mai scumpe din ultimii 20 de ani, raportate la puterea de cumpărare. Singura veste bună este că scumpirile vor fi ceva mai temperate, de până în 10% pentru majoritatea produselor. Probabil, majoritatea clienților vor urmări promoțiile, discounturile, ofertele pe care cu siguranță magazinele le vor face în perioada următoare”, spune Adrian Negrescu, economist.

Fermierii şi comercianţii dau vina pe costurile de producţie.  „Seminţele s-au scumpit foarte tare, ierbicidele, tot ce se foloseşte în agricultură s-au dublat preţurile la utilaje. Cum putem să fim competitivi, să venim cu o hrană bună, să venim cu o hrană ieftină dacă preţurile la noi sunt de zece ori mai mari  – curentul, gazul?”, spune Adrian, fermier. 

„În aceste momente de foarte mare impredictibilitate este greu să ai un preţ care să-ţi acopere cheltuielile operaţionale şi care să-ţi asigure şi o profitabilitate pe termen lung. La început am încercat să acoperim aceste variaţii de preţ, dar din păcate nu se poate. Suntem într-un lanţ„, spune Ionuț Grama, proprietar băcănie.

În acest an, Paştele se va sărbători pe 20 de aprilie atât în calendarul ortodox, cât şi în cel catolic.

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Primul vampir nu a fost în România, Serbia susține că l-a avut pe predecesorul lui Dracula
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu ia măsuri. Anunțul serii făcut de fostul candidat. Am demarat acțiuni legale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor