Măsură disperată. Guvernul va oferi familiilor tinere care se mută din capitală aproape 8000 de dolari pentru fiecare copil

Aproximativ 1.300 de municipalităţi japoneze s-au înscris deja pentru a-i găzdui pe locuitorii din Tokyo care migrează. Cifra este mai mult decât triplă faţă de cei 300.000 de yeni oferiţi în cadrul unui program existent în vigoare din 2019.

02 ian. 2023, 12:46
Măsură disperată. Guvernul va oferi familiilor tinere care se mută din capitală aproape 8000 de dolari pentru fiecare copil

Oficiali familiarizaţi cu planul spun că guvernul va încerca să tenteze familiile să se mute cu o plată generoasă de până la 1 milion de yeni (7.600 de dolari) pentru fiecare copil dacă schimbă Tokyo supraaglomerat cu municipalităţi din afara oraşului şi a prefecturilor din jur. Cifra este mai mult decât triplă faţă de cei 300.000 de yeni oferiţi în cadrul unui program existent în vigoare din 2019.

Creşterea plăţii este doar o parte a angajamentului guvernului de a încuraja familiile tinere să părăsească Tokyo. Familiilor care se relochează li se oferă deja un sprijin financiar unic de până la 3 milioane de yeni şi pot primi şi mai mult dacă încep o afacere, notează Financial Times.

Cei care acceptă banii trebuie să îmbrăţişeze viaţa de provincie pentru cel puţin cinci ani. Reducerea şi îmbătrânirea populaţiei Japoniei şi migraţia tinerilor către capitală au afectat în mod disproporţionat regiunile de dincolo de Tokyo, Osaka şi alte câteva oraşe mari.

TICHETE CREŞĂ 2023. Ajutor financiar pentru creşă privată și indemnizație de bunic de 735 lei pe lună. Se aplică din ianuarie 2023

Multe oraşe şi sate rurale au fost golite, iar afacerile lor au rămas fără clienţi şi fără personal disponibil. Se estimează că numărul de locuinţe goale din Japonia, locuinţe care adesea zac în mod deliberat nerevendicate de moştenitori, va ajunge la aproximativ 10 milioane în 2023.

În acelaşi timp, statutul oraşului Tokyo ca principal magnet pentru activitatea economică şi migraţie a crescut. În 2021, în pofida încetinirii cauzate de pandemie şi de presupusa nouă popularitate a muncii la distanţă, preţul mediu al chiriilor în Tokyo, potrivit Institutului Economic Imobiliar, a depăşit vârful stabilit la apogeul bulei imobiliare din Japonia, în 1989.

Aproximativ 1.300 de municipalităţi japoneze s-au înscris deja pentru a-i găzdui pe locuitorii din Tokyo care migrează. Potrivit surselor guvernamentale, puţin sub 2.400 de persoane au profitat de plata de relocare în anul fiscal 2021, o cifră care reprezintă aproximativ 0,006% din populaţia de 38 de milioane a marelui Tokyo.

Site-urile web ale municipalităţilor care încearcă să-i atragă pe noii veniţi combină argumentele de vânzare a farmecului lor rural cu o onestitate revelatoare cu privire la situaţia lor. Satul Umaji din prefectura Kochi (820 de locuitori) îşi prezintă oferta unei grădiniţe gratuite „şi, bineînţeles, fără copii pe lista de aşteptare”. Oraşul Tano, aflat în apropiere, oferă atracţia unei rare fabrici de sare uscată la soare, dar notează că 42% din populaţia locală are peste 65 de ani.

Campanie guvernamentală pentru încurajarea tinerilor să consume alcool. Se petrece în Japonia, iar motivul este unul greu de ghicit
Municipalităţile rurale sunt ajutate în continuare de televiziunea de stat japoneză NHK, care promovează intens ideea de a se muta la ţară într-o emisiune periodică care urmăreşte vieţile celor care au făcut saltul.

Natalitatea scăzută, o mare problemă pentru Japonia
În mediul online, reacţia la rapoartele privind oferta guvernului de relocare de 1 milion de yeni pentru fiecare copil a fost întâmpinată cu un scepticism similar. „Sună ca o mulţime de bani, dar nu sunt suficienţi pentru a determina cu adevărat pe cineva să se decidă să aibă copii”, spunea o postare.

Mişcarea guvernului de a încuraja oamenii să se mute vine în contextul în care acesta este îngrijorat de sporul demografic negativ, o realitate demografică de câteva decenii.

De asemenea, cohorta de copii din Japonia se reduce mai rapid decât se preconiza anterior. În 2021, numărul naşterilor din Japonia a scăzut la puţin peste 811.000. Previziunile bazate pe primele nouă luni ale anului 2022 sugerează că numărul va fi scăzut sub 800.000 pentru prima dată de la începutul înregistrărilor, la sfârşitul secolului al XIX-lea.