Campanie guvernamentală pentru încurajarea tinerilor să consume alcool. Se petrece în Japonia, iar motivul este unul greu de ghicit

Agenţia Naţională de Impozite din Japonia a organizat un concurs televizat menit să încurajeze cât mai mulţi tineri să consume alcool, de teama implicaţiilor fiscale ale schimbului de generaţii.

18 aug. 2022, 09:09
Campanie guvernamentală pentru încurajarea tinerilor să consume alcool. Se petrece în Japonia, iar motivul este unul greu de ghicit

Concursul mai puţin ortodox „Sake Viva!”, susţinut de guvern, se încheie la începutul lunii septembrie şi invită persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani să vină cu idei de afaceri pentru a revitaliza industria producătoare de alcool, afectată de schimbările demografice, de pandemie şi de scăderea interesului.

Intervenţia planificată vine ca urmare a eşecului înregistrat de industria japoneză a băuturilor, în pofida campaniilor agresive de marketing, de a stopa scăderea pe termen lung a consumului de alcool în Japonia, care a început cu mai bine de un deceniu înainte de pandemie, conform Financial Times.

Impozitele pe produsele alcoolice reprezentau 3% din veniturile fiscale ale guvernului în 2011, dar au scăzut la 2% până în 2020, potrivit agenţiei fiscale. Guvernul Japoniei înregistrează un deficit bugetar cronic şi are datorii totale echivalente cu mai mult de două ori produsul intern brut al naţiunii.

O scădere a volumului total de alcool consumat în Japonia era inevitabilă odată ce populaţia autohtonă a început să se reducă în urmă cu peste un deceniu, iar proporţia cetăţenilor cu vârsta de peste 65 de ani a crescut la peste un sfert din ţară în urmă cu opt ani.

Citeşte şi: Un șofer de autobuz a oprit în stație și a fugit la toaletă, dar a uitat să tragă frâna de mână. Panică totală, cum au fost salvați călătorii

Potrivit cifrelor publicate de agenţia fiscală, consumul mediu anual de băutură pe adult din Japonia a scăzut de la 100 de litri pe an în 1995 la 75 de litri în anul fiscal 2020.

Tinerii japonezi, la fel ca mulţi alţii din generaţia lor din alte părţi ale lumii, beau mai puţin decât strămoşii lor şi, într-o proporţie tot mai mare, nu beau deloc.

Organizatorii speră că participanţii vor veni cu „produse şi modele noi”, precum şi cu planuri de încurajare a consumului de alcool la domiciliu. De asemenea, ei speră să găsească modalităţi de a utiliza metaversul pentru a genera acel tip de bună dispoziţie care, în mod tradiţional, ar duce la deschiderea unei sticle.

Ministerul japonez al Sănătăţii a declarat că nu a cooperat cu agenţia fiscală la concursul său, dar că este în contact regulat cu aceasta în ceea ce priveşte problemele legate de alcool şi sănătate. Ministerul a adăugat că se aşteaptă ca această campanie să ţină cont de „cantitatea adecvată de alcool” care ar evita probleme majore de sănătate.

Citeşte şi: Un român a murit şi altul e în stare gravă după accidentul din Germania provocat de maşina autonomă