Măsuri de urgenţă luate de guvern

Parlamentul francez a dat vineri undă verde finală, printr-un vot al Senatului, măsurilor de urgenţă ale executivului adoptate în răspuns la criza ''Vestelor galbene'', relatează AFP.

RomaniaTV.net
21 dec. 2018, 21:30
Măsuri de urgenţă luate de guvern

După patru ore de dezbateri, în afară de cele 13 ore din ajun în Adunarea Naţională, proiectul de lege privind ”măsuri de urgenţă economice şi sociale” a fost aprobat.

Senatorii LR au votat pentru, nu ”prin aderare” ci prin ”responsabilitate”, potrivit liderului lor Bruno Retailleau pentru care ”atunci când există un incendiu, nu se pune gaz pe foc”. Senatorii partidului La Republique en Marche (LREM) şi ai Uiunii centriste, precum şi Independenţii şi RDSE (majoritatea radicală) au făcut la fel. Socialiştii s-au abţinut, ca şi comuniştii, care au apărat în zadar o moţiune prealabilă, potrivit Agerpres.

Având în vedere că textul a fost adoptat „în conformitate” fără a se schimba versiunea Adunării, adoptarea sa este definitivă. Doar opt amendamente, toate prezentate de stânga, au fost revizuite înainte de a fi respinse sau retrase. Ele vizau în special menţinerea reevaluării prestaţiilor sociale în funcţie de inflaţie sau obţinerea unei reevaluări semnificative a salariului minim.

Măsurile menite să facă mai suportabilă ”starea de urgenţă socială” anunţată pe 10 decembrie de preşedintele Macron, dintre care se evidenţiază creşterea salariului minim, nu au reuşit să liniştească toate ”vestele galbene”, care acum cer un sistem de consultări populare şi eliminarea privilegiilor pentru politicieni.


loading...