Măsuri disperate din cauza crizei gazului rusesc. Elveţia ar putea opri alimentarea cu energie mai multe ore la iarnă

Autorităţile din Elveţia iau în calcul posibilitatea să întrerupă alimentarea cu energie electrică aproape patru ore la iarnă, dacă Rusia ar opri furnizarea de gaze, ceea ce ar agrava criza energetică din Europa.

20 iul. 2022, 19:28
Măsuri disperate din cauza crizei gazului rusesc. Elveţia ar putea opri alimentarea cu energie mai multe ore la iarnă

Responsabilii guvernamentali elveţieni ar putea aplica măsuri disperate din cauza crizei gazului rusesc, pe fondul războiului din Ucraina. Întreruperea alimentării cu energie electrică va fi ultima care se va aplica în cadrul planului de urgenţă explicat miercuri de directorul Asociaţiei companiilor elveţiene de electricitate VSE, Michael Frank, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu responsabili ai Oficiului Federal al Energiei, pentru a analiza criza în aprovizionare cu care se confruntă Europa, conform Agerpres.

Oficialii din Elveţia au precizat că, iniţial, vor cere măsuri de economisire din proprie iniţiativă, prin intermediul unei campanii de conştientizare ce va demara în august. În caz de necesitate, se va continua cu reducerea consumului de electricitate mai puţin esenţial, precum iluminatul magazinelor sau al spaţiilor publice pe timpul nopţii.

Citeşte şi: Când să-ţi amâni ratele la bănci. Banii pe care îi vei plăti în plus la credit

În a treia fază a planului de măsuri, se va impune la aproape 30.000 de companii să reducă cu până la 30% consumul de electricitate. Mai mult, ultima măsură la care se va recurge Elveţia va fi oprirea alimentării cu energie electrică, a explica Michael Frank.

„Riscul unei penurii de energie este real”, a precizat reprezentantul asociaţiei companiilor de electricitate, conform agenţiei elveţiene ATS.

Mai mult, directorul Oficiului Federal al Energiei, Benot Revaz, a recunoscut existenţa „unui nivel de incertitudine fără precedent în Europa” legat de aprovizionarea cu energie, cu preţuri puternic afectate de război.

Elveţia negociază acorduri privind furnizarea de gaze cu vecinii Germania şi Italia, în timp ce lucrează cu operatorii din sectorul energetic pentru a garanta rezerve pentru la iarnă. Aproape 47% din gazele pe care le consumă Elveţia provin din Rusia cu toate că o mare parte din acestea vin prin intermediul ţărilor vecine, precum Franţa şi Germania. Al doilea mare furnizor de gaze al Elveţiei este Norvegia.

Citeşte şi: Guvernul, anunțul care îi sperie pe români! Restricții la utilizarea apei potabile: „Ne pare rău pentru roșii, dar să o folosim pentru ce trebuie”