Raed Arafat, nevoit să recunoască: NU are asigurare la locuință, în caz de cutremur

Raed Arafat a recunoscut într-o conferință de presă: șeful DSU nu are asigurare la locuință. Oficialul a făcut dezvăluirea după cele două cutremure de peste 5 grade pe scara Richter, din Oltenia.

15 feb. 2023, 23:11
Raed Arafat, nevoit să recunoască: NU are asigurare la locuință, în caz de cutremur

Miercuri, 14 februarie, secretarul de stat MAI Raed Arafat a asigurat că-și va reînnoi asigurarea facultativă a locuinței pe care o deține în Ilfov.

„Am avut (n.a asigurare de locuință), nu este reînnoită, urmează să o reînnoiesc. Nici nu am avut timp să fac multe chestii pentru mine personal. Vă asigur că o să fie reînnoita. Am avut asigurare facultativă, care o include și pe cea obligatorie”, a declarat miercuri Raed Arafat.

Șeful DSU deține un apartament de 80 mp în Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov.

Potrivit legii 260/2008, întrată în vigoare în vara anului 2010, toți proprietarii de locuințe sunt obligați să-și asigure proprietățile împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren.

 

Avertismentul lui Raed Arafat pentru români

 

Marți, 13 februarie, un cutremur de 5,7 grade a avut loc în județul Gorj, cu efecte în 22 de localități din 5 județe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea. Din fericire, niciun om nu a fost ucis sau rănit.

În acest context, Raed Arafat a avertizat companiile de asigurări:

„(…) Și dacă sunt motive de a refuza despăgubirea trebuie să fie motive foarte clare și nu se poate să fie mai multe motivele de a nu despăgubi, decât motivele de a despăgubi”, a mai comentat oficialul de la MAI.

Asigurarea locuințelor împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren este obligatorie mai mult în teorie. În 13 ani nu s-a dat nicio amendă pentru românii cu locuințe neasigurate.

Totuși, pentru aproximativ 20 de euro pe an, cât costă o astfel de asigurare, sute de români au primit milioane de lei anul trecut pentru casele avariate. Alții au fost refuzați și au făcut reclamații la ASF.

în anul 2021, românii au făcut 26 de reclamații, din care 11 pentru neplata despăgubirii, în timp ce în 2022 au fost raportate 13 reclamații, dintre care 5 pentru neplata despăgubirii.