Măsuri DURE după cazul Caracal: Localizare prin 112, cartele pre-pay doar cu buletin, amenzi mai mari pentru apeluri false la 112

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la începutul şedinţei de guvern, că Executivul urmează să adopte un act normativ care va cuprinde mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea sistemului de urgenţă 112. Printre măsuri se numără localizarea celor care sună la 112, asocierea fiecărui număr de telefon cu un nume, inclusiv a cartelelor pre-pay, dar şi majorarea amenzilor în cazul apelurilor false la 112. OUG a fost adoptată în şedinţa de marţi.

RomaniaTV.net
27 aug. 2019, 10:29
Măsuri DURE după cazul Caracal: Localizare prin 112, cartele pre-pay doar cu buletin, amenzi mai mari pentru apeluri false la 112

UPDATE: Guvernul a aprobat, marţi, ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţe, prin îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă. Aceasta prevede ca, de 1 ianuarie 2020, furnizorii de servicii de telefonie mobilă pre-plătite sunt obligaţi să colecteze datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii, iar de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără să fie prezentate actele de identificare ale utilizatorilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a spus că în şedinţa Executivului a fost aprobată, la propunerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi a Ministerului de Interne, ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea legislaţiei pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţe, prin îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă.

„Prin aceste modificări se creează cadrul legal pentru implementarea unor servicii care vor asigura furnizarea unor informaţii de localizare mult mai precise ale celor care apelează numărul unic de urgenţă. Astfel, va fi redus semnificativ timpul de gestionare a urgenţei şi implicit cel de răspuns la situaţiile de urgenţă”, a afirmat Barbu.

El a spus că practic e reglementat modul în care echipele de salvatori comunică între ele prin mesaje scurte puse la dispoziţie de furnizorii de telefonie mobilă.

„De asemenea, pentru îmbunătăţirea localizării persoanei care apelează serviciile de urgenţă, prin acest act normativ se instituie obligaţia furnizorilor de servicii de telefonie mobilă pentru care plata se face în avans de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii”, a afirma el.

Această obligativitate intră în vigoare la 1 ianuarie 2020, iar de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără să fie prezentate actele de identificare ale utilizatorilor.

Cei care au deja cartele prepaid au 8 luni la dispoziţie să transmită datele de identificare.

Totoadată, prin acest act normativ sunt stabilite sancţiuni mai aspre pentru alertarea falsă a autorităţilor: minumul amenzii a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar valoarea maximă de la 1.000 la 5.000 de lei.

„Am identificat un pachet amplu de măsuri pe care le punem treptat în practică. Aprobăm astăzi un act normativ prin care asigurăm un răspuns cât mai prompt, prin îmbunătățirea modului de localizare a celor care apelează Serviciul unic 112, implementarea rapidă a sistemului AML, care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează 112. Este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care folosește numărul. Este necesară o insprire a pedepselor pentru cei care apelează abuziv 112. Vom majoră cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei”, a declarat Viorica Dăncilă.