Măsuri fără precedent în Republica Moldova din cauza crizei de energie: cetăţenii sunt sfătuiţi să nu meargă cu lifturile

Autoritățile de la Chișinău au decis marți măsuri de reducere a consumului de energie pe perioadă stării de alertă, care includ sistarea funcționării scărilor rulante și a escalatoarelor din clădirile publice și comerciale între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00.

26 oct. 2022, 08:43
Măsuri fără precedent în Republica Moldova din cauza crizei de energie: cetăţenii sunt sfătuiţi să nu meargă cu lifturile

Alte măsuri adoptate de autorităţile din Republica Moldova includ oprirea proceselor industriale cu consum mare de energie din fabrici în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim în clădirile publice și comerciale, reducerea iluminatului interior în aceste clădiri cu cel puțin 30%, precum și oprirea iluminatului decorativ, architectural și publicitar.

În plus, cetățenilor li se recomandă să nu meargă cu lifturile din blocuri, pentru a nu rămâne blocați în ele în caz de întrerupere a alimentării cu energie.

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa şi felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toţi, a declarat preşedintele Maia Sandu în reuniunea Consiliului Suprem de Securitate (CSS), pe care îl convocase luni seară pentru a discuta despre ameninţările curente la adresa securităţii energetice a republicii, relatează marţi Publica.md.

Membrii CSS au analizat situaţia creată în sectorul energetic al Republicii Moldova, în condiţiile în care din 24 octombrie se înregistrează un deficit de energie electrică, după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei ţări de către Rusia.

Republica Moldova, aflată în stare de alertă energetică, beneficiază de ajutor de urgență din partea României, care livrează electricitate pentru asigurarea securității în funcționare a sistemului energetic de peste Prut în baza așa-numitului ″ajutor de avarie″, acordat de către operatorul român de transport și sistem Transelectrica omologului său Moldelectrica.

Citeşte şi: Speriată de şantajul Rusiei, Europa a ajuns în extrema cealaltă. Bloomberg: „Continentul are prea multe gaze”

Aceste livrări sunt separate de cele efectuate de către compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, furnizorului de stat moldovean Energocom, pe bază de contract comercial.

″Vreau să fiu sincer, riscul de deconectări masive există în continuare. În mod special între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00. Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de mâine (n.r. astăzi, marți). Vom avea iarăși un deficit. Cum acoperim acest deficit: astăzi, Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 euro/MWh.  Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar dacă economisim putem să plătim mai puțin. Vă mulțumesc tuturor pentru solidaritate″, a anunțat vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, potrivit Profit.ro.

În lei românești, la cursul de schimb actual, asta înseamnă un interval de preț între circa 934 lei/MWh și 1.710 lei/MWh. Contractul comercial dintre Hidroelectrica și Energocom prevede un preț fix de 450 lei/MWh, potrivit legislației românești. Contractul expiră la finalul lunii. Potrivit Codului tehnic al rețelei de transport de energie, aprobat prin ordin al ANRE, Dispecerul Energetic Național din cadrul Transelectrica poate acorda ajutor de avarie sistemelor energetice cu care funcționează interconectat și cu care are încheiate convenții în acest sens, în cazul unor deficite de putere sau al unor incidente grave în cadrul acestora.

Citește şi: Fostul șef RADET, avertisment sumbru pentru români: nu toți vor avea căldură și apă caldă. „Norocoșii” vor plăti facturi duble față de anul trecut