Măsuri fiscale importante din 2020. Cine va încasa salariu minim de 3000 de lei pe lună, ce se întâmplă cu plata TVA

Începutul anului 2020 va fi marcat de scăderea birocrației pentru firme, dar nu numai, informează gds.ro. Există o serie de modificări fiscale care se aplică în 2020 pe care ar trebui să le cunoaștem.
Romania TV
30 dec. 2019, 09:33
Măsuri fiscale importante din 2020. Cine va încasa salariu minim de 3000 de lei pe lună, ce se întâmplă cu plata TVA

Iată care sunt cele mai importante modificări fiscale care se vor aplica în 2020. Cea mai importantă modificare fiscală este majorarea salariului minim pe economie. Prevederea se aplică de la începutul anului 2020 și a fost introdusă prin HG 935/2019. Astfel, salariul minim brut creşte de la 2.080 lei pe lună (cât era în decembrie 2019) la 2.230 de lei pe lună. Conform HG 935/2019, salariul minim se aplică „pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră”. Acest lucru înseamnă că o persoană care este plătită cu salariul minim pe economie va încasa, de la 1 ianuarie 2020, 1.346 lei pe lună, față de 1263 lei pe lună cât încasa până acum. Salariul net al angajatului plătit cu salariul minim creşte cu 83 de lei, restul fiind taxe şi impozite pe care angajatorul le achită în plus către stat. Pentru persoanele încadrate pe posturi care necesită studii superioare, salariul minim brut, fără sporuri, rămâne la nivelul de 2.350 de lei pe lună. 

Pentru angajaţii din construcţii, salariul minim brut rămâne și anul viitor la 3.000 de lei pe lună. Lucrătorii din construcţii beneficiază de diminuarea contribuţiilor de plată către stat pe o perioadă de 10 ani, începând din 2019. Drept urmare, la un salariu brut de 3.000 de lei în construcţii, angajatul primește un salariu net de 2.600 de lei. Firmele sunt obligate să înregistreze majorarea salariului minim în REVISAL, până la sfârşitul lunii ianuarie 2020. 

Un alt proiect de lege adoptat recent de Camera Deputaților elimină birocrația pentru cei care doresc să-și înființeze firme. Actul normativ prevede eliminarea unor documente absolut inutile pentru cei care doresc să îşi înfiinţeze o societate pentru care declară sediul social în apartament, la domiciliul asociaţilor. Noua lege elimină acordul, pentru firmele care nu desfăşoară activitate comercială la sediul social declarat. Până la apariţia acestei legi, cei care doreau să-și înființeze firme aveau nevoie de acordul vecinilor de bloc. Noua prevedere legală este valabilă şi pentru persoanele cu profesii liberale, care nu desfăşoară activitate la domiciliu. De asemenea, potrivit proiectului de act normativ adoptat de Camera Deputaţilor s-a eliminat restricţia de a avea o singură firmă în care poţi să fii acţionar unic.

O altă măsură fiscală este legată de persoanele fizice autorizate (PFA), care vor plăti mai mult la contribuţia la asigurări sociale (CAS), numită şi contribuţia pentru Pensii. Potrivit art. 151 din Codul fiscal, venitul ales de PFA ca baza de calcul a CAS nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară. În 2019, CAS al PFA nu putea să se calculeze la un venit mai mic de 24.960 de lei (12 salarii minime x 2.080). În 2020, PFA vor calcula CAS la nivelul a 26.760 de lei (12 salarii x 2.230 lei). Cota de CAS a rămas aceeaşi, dar se aplică unei sume mai mari care reprezintă baza de calcul. Deci, o persoană organizată ca PFA va datora la stat CAS în 2020 minimum 6.690 de lei (26.760×25%). Faţă de 6.240 de lei datoraţi în 2019. Creşterea este de 450 de lei. Cu atât vor plăti la stat mai mult PFA-urile în 2020.

Guvernul a abrogat prin ordonanţă de urgenţă prevederile introduse în 2017 privind plata defalcată a TVA. Sistemul split TVA fusese opţional până la finele lui 2017, dar firmele nu s-au înghesuit să opteze pentru plata defalcată a TVA. Din 2018, a devenit obligatoriu pentru societăţile aflate în insolvenţă şi pentru firmele cu datorii mari. Restul firmelor nu au dorit să adopte sistemul split TVA. 

Split TVA presupunea că o firmă făcea o plata catre o altă societate platitoare de TVA, dacă opţiunea era pentru split TVA, atunci plata trebuia făcută într-un cont distinct de TVA. Firmele trebuiau să îşi deschidă un cont special de TVA. Banii din acel cont puteau fi folosiţi doar pentru palta TVA către stat. Majoritatea firmelor nu au adoptat sistemul split TVA, din cauză că nu se justifica în economie. În primul rând că li s-ar fi dublat numărul de tranzacţii bancare, cu costurile aferente. 

 

Citește și:

Ministrul Muncii, veşti importante despre pensiile speciale: Beneficii create prin legi adoptate în Parlament

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele