Măsurile de austeritate şi majorările de taxe ar putea declanşa revolte în toată lumea. Previziunile oficialilor OECD

Impactul economic al pandemiei de coronavirus ar trebui să modifice atitudinea guvernelor faţă de cheltuieli publice şi datorie, este de părere economistul-şef al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Aceasta a atras atenţia, totodată, că măsurile de austeritate adoptate de guvernele lumii riscă să declanşeze revolte.

05 ian. 2021, 09:15
Măsurile de austeritate şi majorările de taxe ar putea declanşa revolte în toată lumea. Previziunile oficialilor OECD
Sursa FOTO: Ştirile Pro TV

Măsurile de austeritate şi majorările de taxe ar putea declanşa revolte la nivel mondial

Boone crede că este foarte probabil ca oamenii să se revolte faţă de măsurile de austeritate sau faţă de majorările de taxe, în cazul în care guvernele ar încerca să readucă rapid deficitele şi datoria publică la nivelul de dinainte de pandemie, scrie Agerpres.

Economistul-şef OECD este de părere că guvernele ar putea întâmpina dificultăţi serioase în a susţine că nu pot cheltui bani pentru a răspunde la schimbările climatice sau pentru a-i despăgubi pe cei care au avut de suferit pe urma reformelor.

Dacă credeam că există resentimente în rândul opiniei publice, deoarece calitatea locurilor de muncă se înrăutăţea înaintea pandemiei, va fi mult mai rău după pandemie„, preconizează Boone.

Cheltuieli publice mai mari, taxe mai mici

Aceasta le recomandă autorităţilor să continue să menţină cheltuielile publice la un nivel mai ridicat şi taxele la un nivel scăzut pentru a ajuta economiile să îşi revină şi să reducă rata şomajului. În sprijinul afirmaţiei sale, Boone invocă greşeala făcută de guvernele lumii după criza economică din 2008-2009.

Citeste si Marile burse europene, pe plus la început de an. Ce se întâmplă pe Wall Street

Greşeala pe care am făcut-o nu a fost lipsa stimulentelor pe parcursul lui 2009… greşeala a fost făcută mai târziu în 2010, 2011 şi după, iar acest lucru este valabil pentru ambele maluri ale Atlanticului. Prima lecţie este să ne asigurăm că guvernele nu vor recurge la austeritate în primii doi ani după o prăbuşire a PIB-ului„, a subliniat Laurence Boone.

OECD a fost un promotor al politicilor de austeritate după crizele financiare, însă acum şi-a schimbat viziunea. Laurence Boone spune că statele ar trebui să renunţe la ţintele pe termen scurt privind deficitul şi datoria publică şi să adopte obiectivele de sustenabilitate pe termen lung. Acest lucru ar însemna să accepte că povara datoriei publice va continua să crească până când economia va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei.

Relaţia dintre politica fiscală şi politica monetară, regândită fundamental

Economistul-şef al OECD le-a recomandat guvernelor să îşi asume rolul de stabilizare a economiei după pandemie, iar băncile centrale să-şi asume un rol de sprijin, motivul fiind acela că economiile avansate trebuie să regândească în mod fundamental relaţia dintre politica fiscală şi politica monetară.

Citeste si Economie în pandemie. Patru din zece români pun „bani la ciorap”

Laurence Boone este de părere că acum politica monetară are un spaţiu de manevră mai redus decât în 2010, în timp ce politica fiscală este mai bine plasată pentru a rezolva problemele globale actuale.