Prime de la stat pentru această categorie de români. Ce trebuie să faci şi care este criteriul de eligibilitate

Problema șomajului apasă tot mai mult pe umerii românilor, iar statul român e dispus să facă tot ce e posibil ca să reducă rata celor care nu au un loc de muncă.

16 mart. 2024, 16:41
Prime de la stat pentru această categorie de români. Ce trebuie să faci şi care este criteriul de eligibilitate

Bani de la stat pentru angajare. Sunt mulți oameni în România care preferă să primească ajutor de șomaj decât să muncească. Tocmai de aceea, ca să descurajeze această practică și să-i motiveze pe oameni intre pe piața muncii, statul român oferă diverse stimulente financiare.

Bani de la stat pentru angajare. Piața muncii din România trece printr-un soi de dezechilibru, iar românilor e tot mai greu să-și găsească un loc de muncă. Motivele sunt variate, însă cert e că această tendință de a refuza un job e prezent atât la adulți, cât și la tineri, și e în creștere.

Citește și Vestea excelentă așteptată de toți românii! De când scad facturile la gaze și energie electrică

Cine primește bani de la stat ca să se angajeze

Tinerii nu mai sunt motivați să pășească în câmpul muncii. Au pretenții tot mai mari să primească anumite beneficii și pentru că nu le primesc preferă să rămână șomeri.

Statul a pregătit mai multe stimulente financiare pentru tineri, iar de acestea pot beneficia doar cei care au decis să se angajeze. Aceste stimulente sunt oferite prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă și sunt de mai multe tipuri. Astfel, tinerii pot beneficia de prima de activare, de cea de inserție sau de prima de mobilitate.

Prima de activare o pot primi tinerii care se angajează și stau cel puțin trei luni la acel loc de muncă. Are o valoare de 1.000 de lei și se acordă în tranșe de câte 500 de lei. Prima tranșă o primesc în momentul angajării, iar pe a doua după trei luni.

Un lucru important de știut e că această primă de activare nu se poate cumula cu niciun alt stimulent din cele menționate.

Citește și Tichete de Paște 2024. De când pot românii eligibili să depună cererile pentru ajutorul social

Primele de mobilitate sunt acordate celor care sunt dispuși să facă un sacrificiu, acesta constând în acceptarea unui loc de muncă departe de casă. Prima această poate să includă și o primă de încadrare.

Valorea primei de încadrare poate să ajungă și la 55 de lei pe zi, timp de 12 luni. Doar cei care lucrează la o distanță mai mare de 15 kilometri pot să beneficieze de ea.

Tinerii care găsesc un loc de muncă la mai mult de 50 de kilometri distanță de casă și aleg să stea acolo vor primi prima de instalare. Valoarea ei e de 12.500 de lei și e alocată pentru cheltuielile de relocare, chirie și alte utilități. Tot tinerii care se relochează pentru un loc de muncă situat la mai mult de 50 de kilometri de casă pot beneficia de prima de relocare. Valoarea ei este de 900 de lei și va fi acordată lunar, timp de trei ani.