Tichete de Paște 2024. De când pot românii eligibili să depună cererile pentru ajutorul social

Începe distribuirea tichetelor sociale pentru Paște 2024. S-a stabilit deja unde și când se pot depune românii cererile.

16 mart. 2024, 16:23
Tichete de Paște 2024. De când pot românii eligibili să depună cererile pentru ajutorul social

Tichete de Paște 2024. Românii pot solicita, începând din luna martie 2024, beneficii oferite sub formă de tichete sociale la diverse direcții de Asistență Socială aflate în tot felul de regiuni ale țării.

Ce sume se dau pentru tichetele sociale în 2024

Un tichet pentru alimente are o valoare de 250 de lei. Suma va cădea la 125 de lei în perioada 2025 – 2027.

Citește și Vestea excelentă așteptată de toți românii! De când scad facturile la gaze și energie electrică

În timpul sărbătorilor, autoritățile locale au în plan să aloce fonduri suplimentare ca să ajute categoriile vulnerabile, prin acordarea de tichete sociale.

Cum se procedează pentru depunerea cererilor

Românii pot să depună cerile pentru obținerea tichetelor sociale începând cu 18 martie 2024, la Direcțiile de Asistență Socială din diverse localități.

Tichete de Paște 2024. De ce documente ai nevoie

Categoriile vizate de obținerea tichetelor sociale sunt pensionarii din sistemul public care au împlinit deja sau urmează să împlinească 65 de ani în cursul anului calendaristic. Venitul lunar net și alte criterii specifice sunt cele care stabilesc eligibilitatea. Documentele necesare includ copii ale actului de identitate și ale cuponului de pensie din luna anterioară.

Cei care locuiesc în Cluj-Napoca, spre exemplu, și au venituri limitate, pot să primească tichete pentru alimente chiar înainte de Paște. Programul „Alimente” este gestionat de Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, care oferă sprijin comunității cu resurse financiare din bugetul local pentru anul 2024, în valoare de 6.000.000 de lei.

Ca să fie eligibili, locuitorii municipiului Cluj-Napoca trebuie să se încadreze în aceste categorii:

  • Persoane cu handicap grav sau accentuat, care nu sunt instituționalizate;
  • Pensionari, persoane invalide, veterani, văduve de război, deportați, foști prizonieri, supraviețuitori ai persecuției politice, eroi martiri ai revoluției, orfani, cu venituri nete lunare de până la 2053 lei pentru persoana singură și de până la 1386 lei pe membru de familie;
  • Șomeri înregistrați (cu sau fără indemnizație de șomaj), cu venituri nete lunare de până la 2053 lei pentru persoana singură și de până la 1386 lei pe membru de familie;
  • Beneficiari de ajutor social sau de alocație pentru susținerea familiei;
  • Victime ale traficului de persoane;
  • Victime ale violenței domestice.

Cererile pentru obținerea de tichete sociale pot să fie accesate și depuse în aceste locații:

  • Biroul de Informare pentru Cetățeni, situat pe strada Moților nr. 7.
  • Primăriile din fiecare cartier.
  • Sediul Direcției de Asistență Socială și Medicală, localizat pe strada Venus, numărul necunoscut.

Citește și Klaus Iohannis a promulgat legea alimentelor. Toţi românii sunt afectaţi, amenzile ajung până la 20.000 de lei