Măsurile urgente din programul de guvernare PSD – creşterea pensiilor, alocaţiilor, salariilor şi plafonări de preţuri

Măsurile din programul de guvernare PSD la care lucrează social-democraţii prevăd măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei, plafonări de preţuri, precum şi creşterea pensiilor, salariilor şi alocaţiilor cu un procent mai mare decât cel preconizat de liberali.

07 nov. 2021, 17:37
Măsurile urgente din programul de guvernare PSD – creşterea pensiilor, alocaţiilor, salariilor şi plafonări de preţuri

Una dintre măsurile urgente din programul de guvernare PSD este creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021, la nivelul stabilit prin Legea 14/2020. Astfel, alocaţiile pentru copiii între 2 şi 18 ani ar urma să crească de la 214 lei la 300, nu la 243, atât cât vrea PNL.

De asemenea, PSD vrea creşterea alocaţiilor pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 2 ani de la 427 de lei la 600 de lei, nu 486, aşa cum prevede programul PNL, au precizat surse politice, citate de Adevărul.

Măsurile urgente din programul de guvernare PSD. Salariul minim ar putea creşte la 2.600 de lei

De asemenea, programul de guvernare PSD prevede creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2550 lei şi la 2600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022. De asemenea, de la 1 iulie ar putea avea loc o nouă majorare a salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei şi la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare.

În schimb, Guvernul PNL vrea în prezent doar mărirea salariului mimim de la 2.300 la 2.550, prin eliminarea salariului diferenţiat pentru cei cu studii superioare, notează sursa citată.

Majorarea pensiilor, printre priorităţile din programul de guvernare PSD

De asemenea, indemnizaţia socială minimă ar urma să fie crească, nivelul actual fiind de 800 de lei. Pensiile vor creşte cu 6%, o majorare dublă faţă de cât ar vrea liberalii.

Cât despre măsurile de combatere a pandemiei, PSD vrea măsuri urgente precum testarea extinsă şi creşterea gradului de vaccinare, reanalizarea restricţiilor şi întărirea imediată a capacităţii de răspuns a sistemului sanitar: minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile.

Social-democraţii cer şi ca măsurile legislative pentru combaterea pandemiei să fie bine delimitate temporal, nediscriminatorii şi să nu genereze injustiţie socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcţionarea sectoarelor vitale şi mai ales a sistemului de sănătate.

Programul de guvernare PSD. Cum vor fi plafonate preţurile

Referitor la preţurile la utilităţi, PSD cere plafonarea preţurilor la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiţi la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea preţurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021.

De asemenea, facturile la energie electrică şi gaz pentru consumatorii casnici şi pentru IMM-uri ar urma să fie compensate, astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia să fie similară cu luna decembrie 2020.

Citeşte şi: Cu cât vor creşte facturile la întreţinere pentru români. Nicuşor Dan, răspuns uluitor: „Sunt optimist”

PSD vrea revenirea la şcoală în format fizic cu testarea elevilor

În domeniul educaţiei, PSD are în vedere asigurarea prin toate mijloacele a posibilităţii desfăşurării cursurilor în regim fizic – testare, precum şi back-up pt şcolile care nu îndeplinesc condiţiile de desfăşurarea orelor cu prezenţă fizică în sistem de siguranţă – operaţionalizarea sistemului de predare hibrid (predarea unor materii fizic şi a celorlate on-line).

În privinţa fondurilor din PNRR, social democraţii au ca obiectiv stabilirea şi adoptarea sistemul de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă.

Citeşte şi: Valeriu Nicolae: USR a greşit când a acceptat să intre la guvernare cu PNL. Cea mai mare greşeală a fost preluarea Ministerului Sănătăţii