Maternitatea Bucur din Capitală se închide din nou pentru pacientele non-covid. Medic: „Suntem consternaţi, trişti, există nicăieri în lume spital exclusiv COVID”. Externări şi la Malaxa şi Sf. Ioan

Maternitatea Bucur din Capitală se închide din nou, începând de joi, pentru pacientele non-covid, după doar 3 luni de funcţionare în regim mixt. Medicii spun că sunt consternaţi şi trişti pentru că nu-şi mai pot urmări pacientele până în clipa în care vor aduce pe lume copiii.

30 sept. 2021, 11:20
Maternitatea Bucur din Capitală se închide din nou pentru pacientele non-covid. Medic: „Suntem consternaţi, trişti, există nicăieri în lume spital exclusiv COVID”. Externări şi la Malaxa şi Sf. Ioan

Maternitatea Bucur din Capitală se transformă din nou în maternitate dedicată exclusiv îngrijirii gravidelor infectate cu coronavirus. Medicul Manuela Predilă spune că împreună cu colegii ei au primit o înştiinţare în care scria că la maternitate nu mai pot fi aduse urgenţele non-covid.

Maternitatea Bucur din Capitală se închide din nou pentru pacientele non-covid

Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din Capitală, spune că începând de joi unitatea sanitară nu mai internează gravide non-COVID şi nici nu vor mai avea loc naşteri ale pacientelor non-covid.

Citeşte şi Cseke Attila: În octombrie am putea ajunge la 20.000 de cazuri pe zi

“De ieri nu mai internăm şi de astăzi nu va mai avea loc nicio naştere şi nicio intervenţie chirurgicală non-COVID în maternitatea Bucur. Maternitatea a fost redeschisă şi pentru pacientele non-COVID din 3 iulie, când am primit prima pacientă non-COVID cu mare bucurie din partea tuturor, şi până acum, la sfârşitul lui septembrie.

Maternitate exclusiv COVID înseamnă că noi, ca medici angajaţi ai acestei maternităţi, nu avem voie să îngrijim decât paciente cu test SARS-CoV-2 pozitiv, ori antigen rapid ori PCR.

Din câte ştim noi, toate maternităţile au circuite, au locuri pentru îngrijirea pacientelor COVID. Ştiu sigur că Spitalul Universitar are, ştiu sigur că are şi Spitalul Cantacuzino, Polizu, Giuleşti, aceste maternităţi cu siguranţă au şi locuri non-COVID. Noi nu am cerut să ne ocupăm doar de non-COVID, ne dorim însă să ne putem îngriji şi pacientele noastre non-COVID, să fim micşti, aşa cum este în toată lumea.

Nu există nicăieri în lume maternitate sau spital exclusiv COVID, din nou la noi s-a luat această hotărâre”, a explicat medicul Manuela Predilă, potrivit News.ro.

Femeile însărcinate luate în evidenţă de medicii de la Maternitatea Bucur sunt extrem de îngrijorate de ce se va întâmpla cu ele în perioada următoare.

“Am primit zeci de mesaje şi de telefoane, ‘Ce se întâmplă cu noi, ce o să facem, vreau să mă sfătuiţi ce o să fac, să-mi spuneţi sigur că nu mai pot naşte cu dumneavoastră, să mă îndrumaţi unde să merg, sunteţi sigură că aşa este, de când , de când se va întâmpla acest lucru?’, nici noi nu avem o data exactă, ştim doar că nu mai internăm şi că de mâine nu mai primim non COVID.

Probabil pacientele non-COVID se vor externa pe rând, nu ştim dacă toate joi, trebuie să găsim locuri pentru bebeluşi, trebuie să găsim locuri pentru lăuze, pentru pacientele operate. Se sistează internările şi s-a trimis această înştiinţare către toate serviciile de coordonare, SMURD, Ambulanţă, Centrul de Coordonare, DSU, să nu mai trimită urgenţe non-COVID către maternitate. Noi astăzi am văzut-o.

Avem în jur de 100 de locuri, suntem a doua maternitate ca mărime după Polizu. Polizu a avut şi în perioada primelor valuri 4 locuri COVID, au avut multe locuri non-COVID, noi nu am avut deloc non-COVID, noi am fost închişi complet pentru non covid.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii, precizări de ultim moment: certificatul verde va fi folosit peste tot, ca în Occident

De ce am fost din nou aleşi? Ne-am întrebat şi noi. Poate pentru că ne-am descurcat foarte bine în primele valuri, nu ştiu ce să cred. Sentimentul la noi nu mai este nici de teamă că îngrijim doar paciente covid, nu mai este groaza aceea din 17 martie 2020 când am fost primul spital din ţară declarat exclusiv COVID, nu mai este groaza aceea, le-am îngrijit, doamnele s-au ataşat de noi, ulterior, când au devenit negative am putut să ne şi vedem, au venit ca lăuze după aceea la control în îngrijirea noastră, nu mai este nici sentimentul de nedreptate, că suntem doar noi, câţiva, nerotiţi, aceiaşi medici care îngrijim COVID, nu mai este nici apăsarea că iarăşi îţi desfăşori orice act medical în acele costume care îngreunează complet intervenţiile chirurgicale, naşterile, chiar şi evaluările, că nu vezi bine, ai vizieră, ai mască, ai trei perechi de mănuşi, ai echipamentul acela special, din care ieşi înmuiat pur şi simplu din zona roşie. Este tristeţea că nu poţi să-ţi practici profesia pentru care eşti pregătit, şi că nu poţi să fii alături de paciente.

Am avut timp să mă gândesc care este de fapt sentimentul după un an şi jumătate de COVID, în cele două luni de non-COVID, care este sentimentul cel mai acut pe care l-am simţit, şi acesta a fost, tristeţea că nu suntem lăsaţi să ne practicăm profesia, nu putem să ne urmărim pacientele şi să finalizăm, să simţim bucuria lor atunci când aduc pe lume bebeluşii”, a mai spus medicul pentru sursa citată.

Dr. Predilă: Sentimentul este consternarea, nouă ni se ia acest drept de a îngriji pacientele non-COVID

„Sentimentul este consternarea, nu poţi să spui nici că eşti furios, înţelegi că trebuie să trecem prin această perioadă , suntem medici totuşi, dar haideţi să îngrijim şi COVID, şi non-COVID , fiecare dintre noi. Să te transformi iarăşi, o maternitate atât de mare, care deserveşte partea de sud a Bucureştiului, să scoţi 25 de medici ginecologi din activitate, să reduci cu foarte mult ca procent activitatea noastră, pentru că sunt mai puţine gravide COVID decât non-COVID, nouă ni se ia acest drept de a îngriji pacientele non-COVID.

Am avut zeci de telefoane, şi eu şi colegii mei, de la doamnele pe care le avem în îngrijire foarte triste, să nu spun disperate că nu pot să meargă mai departe cu noi”, a declarat Dr. Manuela Predilă.

Ce înseamnă pentru medicii de la Maternitatea Bucur să lucreze doar cu paciente cu COVID-19

“Naşterea se poate complica, pot avea loc sângerări, trebuie să te mişti foarte rapid, trebuie să soliciţi echipa ATI, trebuie eventual să ajungi la transfuzii, poţi să ai urgenţe medico-chirurgicale, poţi să ai placenta praevia, trebuie să te mişti foarte repede şi îţi este greu să o faci pentru că, peste echipamentul de protecţie ai în mod evident costumele sterile de sală, noi purtăm peste acel echipament şi halatul steril, încă o pereche de mănuşi ca să putem intra în sală, să nu contaminăm pacientele, trebuie să deschizi abdomenul, intri în sală ca să faci o cezariană, trebuie să fii perfect steril, peste acele costume noi mai avem şi echipamentele de sală de operaţie, medicii ATI sunt alături de noi dacă este caz de intervenţii, suntem cu toţii echipaţi, nu ne vedem unii pe alţii, noi nu ne vedem, nu ne-am văzut un an şi jumătate, în timpul manevrelor medicale suntem complet echipaţi.

Imediat cum am aflat le-am înştiinţat, este dreptul lor de a se orienta în altă parte, dacă nu mai pot naşte cu noi, imediat cum am aflat le-am spus”.

Sunt gravide care trebuie să nască într-o săptămână şi care vor ajunge în grija altor medici, după ce au fost urmărite constant de medici de la Maternitatea Bucur, de care s-au ataşat foarte mult

“Sunt multe gravide pe care le avem în evidenţă pentru că sunt diferite vârste de sarcină, sunt câteva, în jur de 5-6, care urmează să nască într-o săptămână, în 7-10 zile , dacă fiecare dintre noi cu siguranţă are acest număr de gravide în îngrijire, plus gravidele care se adresau, mai mult sau mai puţin urmărite, din sector, deservim un sector mare şi judeţele limitrofe, noi şi COVID am primit din toată Muntenia, din Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, am primit din Ploieşti, am primit din Argeş.

Am amuţit, a fost o consternare, nici nu ne-am putut supăra, fiecare s-a gândit cum îşi înştiinţează gravidele, cum le îndrumăm, cum iarăşi rugăm colegii noştri, fiecare pe unde mai ştie, să le primească, să le ia în îngrijire în ultima lună, să ştie un pic situaţia lor, fiecare gravidă are situaţie specială.

Am apelat la colegii noştri să ne primească şi gravidele urmărite de noi.

Am vrea să ne putem îngriji şi pacientele non-COVID, noi am putut îngriji în această perioadă şi COVID, şi non-COVID, şi putem în continuare, am putut face circuite, şi celelalte spitale au circuite, haideţi să încercăm, aşa cum este peste tot în lume, să fie spitale mixte, să nu mai fie spitale doar COVID. În această perioadă de trei luni am îngrijit şi paciente COVID, şi non-COVID, să încercăm să mărim numărul, dar să nu tăiem complet zona verde”, a declarat Dr. Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din Capitală.

Bolnavii care sunt internaţi la spitalele Malaxa şi Sfântul Ioan din Capitală urmează să fie externaţi  de asemenea pentru a face loc celor infectaţi cu coronavirus, după avalanşa de cazuri noi.

La „Sfântul Ioan” deja au început externările încă de miercuri. Au fost externaţi 37 de bolnavi, în zona verde mai sunt 162, care urmează fie să fie transferaţi în alte spitale în funcţie de decizia medicului. Cei mai mulţi sunt pacienţi de la Secţia de Chirurgie.