Mătreaţa şi căderea părului pot ascunde mai multe boli

Pe lângă disconfortul estetic, problemele care afectează firul de păr pot trăda și boli endocrine, dermatologice, dereglări hormonale, anemie sau carenţe de vitamine.

08 oct. 2014, 13:38
Mătreaţa şi căderea părului pot ascunde mai multe boli

Mătreața este cauzată de anumite ciuperci care se găsesc pe suprafaţa scalpului sau de secreţia în exces a glandelor sebacee. Specialiștii mai vorbesc și de factori precum stresul, obezitatea sau atmosfera uscată, scrie doctorulzilei.ro.

„Mătreaţa nu e o problemă gravă. Doar dacă se prezintă sub formă de cruste mari, gălbui, este un semn al dermatitei seboreice, un factor predispozant pentru căderea părului. Netratată poate duce la psoriazis”, explică medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar din București.

Şampoanele antimătreaţă sunt doar adjuvante. Pentru un rezultat bun nu trebuie folosite ca unice soluţii de tratament când vorbim de situaţiile patologice, ci în completarea tratamentelor personalizate în funcţie de afecţiune.

Totodată, peste 100 de fire de păr se rup în fiecare zi, iar asta nu trebuie să vă îngrijoreze că o să cheliţi. În mod normal, ciclul de creştere a părului încetineşte o dată cu trecerea anilor, însă poate apărea mai devreme din cauza unor factori genetici. La femei, chelirea se manifestă prin subţierea firului de păr în tot capul, iar la bărbaţi chelirea timpurie îşi face simţită prezenţa încă de la 17-18 ani.

Citeşte şi Cum scapi de mătreaţă cu cele mai eficiente şi simple soluţii

„Chelirea timpurie semnalează uneori un hiperandrogenism (nivel mai mare al testosteronului) sau un testosteron mai activ la nivelul receptorilor din piele, care activează o enzimă de la nivelul scalpului ce atacă rădăcina firului de păr”, explică dermatologul Mihaela Leventer motivele pentru care apare căderea părului din tinereţe.

Poate fi vorba și de boli precum Telogenum Effluvium sau alopecie areată. Prima implică rărirea părului pe anumite porţiuni izolate, pe când alopecia areată presupune căderea efectivă a părului.

În cazul alopeciei areate, sistemul imunitar atacă foliculii și determină căderea totală a părului pe porţiuni izolate. Părul începe să crească la loc după luni sau ani de zile, în unele cazuri recuperarea fiind imposibilă.

Şi albirea prematură este mai mult o problemă care se moștenește din familie și mai puţin o problemă de sănătate.

Studii recente arată că şi anemia, problemele cu tiroida sau deficienţa vitaminei B12 pot cauza încărunţire precoce. O alternativă care nu dă mari bătăi de cap pentru menţinerea sănătăţii părului este să faceţi masaj. „Acesta e benefic mai ales pentru părul care cade deoarece produce o vasodilataţie a vaselor scalpului şi irigaţia firului de păr se face mai bine. Atenţie însă masajul nu trebuie făcut brusc, cu unghiile pentru că irită scalpul”, afirmă prof. dr. Anca Zbranca.

Chelirea este o problemă ereditară. În cazul bărbaţilor, „se transmite” pe linie maternă, ceea ce înseamnă că dacă bunicul din partea mamei se confruntă cu această problemă, riscul ca nepotul să o moștenească este ridicat.

Debutează în adolescenţă, de la tâmple spre creștet și evoluează rapid. Medicamente precum Rogaine (minoxidil) sau Propecia (finasteride) pot încetini căderea părului.

La femei, calviţia apare în general după 40 de ani, mai ales în creștet, și e asociată cu unele probleme hormonale. Anumite medicamente pot preveni subţierea și căderea părului.

Citeşte şi Ce alimente să incluzi în dieta pentru a stopa căderea părului, toamna