Matteo Politi, falsul chirurg estetician, a fost reţinut 24 de ore. El a fost condamnat în Italia pentru aceleaşi fapte UPDATE

Matteo Politi, italianul cu opt clase acuzat că a practicat medicina în mai multe clinici private din România cu acte false, a fost prins când încerca să fugă din țară prin Vama Curtici. Poliția de Frontieră l-a reținut miercuri dimineaţă într-un tren cu destinaţia Budapesta. Miercuri seară, pe numele său a fost emisă ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore sub acuzaţia de înşelăciune, urmând să fie dus în faţa instanţei, cu propunere de arestare.

RomaniaTV.net
06 feb. 2019, 16:12
Matteo Politi, falsul chirurg estetician, a fost reţinut 24 de ore. El a fost condamnat în Italia pentru aceleaşi fapte UPDATE

UPDATE Matteo Politi a fost reţinut pentru 24 de ore, după trei ore de audieri. El este acuzat de înşelăciune.

Joi, falsul medic va fi dus în faţa instanţei, cu propunere de arestare.

________

UPDATE Falsul chirurg Matteo Politi a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare şi nu figurează în Tabloul medicilor din Italia, a dezvăluit miercuri comisarul şef de poliţie Ionuţ Dana.

El a mai precizat că pe 20 noiembrie anul trecut s-a primit la poliţie o plângere pe numele acestuia pentru înşelăciune, iar din cercetări au rezultat şi posibile alte fapte. Alte plângeri nu au fost depuse la poliţie, care cercetează şi folosirea de către italian a unei alte identităţi.

Comisarul Ionuţ Dana a precizat că, în 20 noiembrie 2018, s-a primit o plângere pentru înşelăciune de la doi medici în legătură cu o sumă pe care i-o plătiseră italianului pentru un spaţiu comercial pe care urmau să îl închirieze, însă spaţiul nu îi aparţinea lui Politi. Atunci au început cercetările, au fost audiate mai multe persoane, a rezultat că italianul a folosit şi o altă identitate.

”Tot începând din noiembrie am demarat verificarea privind autenticitatea unor documente, am făcut şi alte audieri. Am primit mai multe seturi de documente – unele în română, altele urmează să fie traduse. Am purtat corespondenţă inclusiv cu ataşatul de interne italian la Bucureşti şi am primit o serie de documente. Pot să vă confirm că a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare şi nu figurează în Tabloul medicilor din Italia”, a mai spus reprezentantul Poliţiei.

El a precizat că se desfăşoară cercetări pentru a vedea dacă Politi a exercitat o profesie fără a avea dreptul.

El a spus că, până în acest moment, la Poliţie nu au fost depuse alte plângeri în afara celei de înşelăciune. Colegiul Medicilor însă s-a adresat parchetului.

________

UPDATE Matteo Politi a fost adus la Secţia 4 de Poliţie miercuri seară, în jurul orei 19.00. El nu a răspuns la întrebările jurnaliştilor.

________

Matteo Politi, cunoscut în România drept Matthew Mode, a fost depistat de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Curtici, judeţul Arad, într-un tren la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici (feroviar).

În data de 06.02.2019, ora 06.11, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici (feroviar), I.T.P.F. Oradea, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relaţia București – Budapesta, numitul M. P., în vârstă de 38 de ani, care la controlul de frontieră s-a legitimat cu un paşaport italian.

În momentul efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autorităţile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înșelăciune”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră.

Matteo Politi urmează să fie adus la Bucureşti pentru a fi audiat la Secţia 4 Poliţie.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost deschis un dosar penal in rem, după ce Colegiul Medicilor din Bucureşti a depus o plângere împotriva falsului chirurg de origine italiană, care a efectuat operaţii în România. Potrivit reprezentanţilor parchetului, ancheta vizează infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activităţi.

Jurnaliştii de la Libertatea au scris că, timp de un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat la clinici din Bucureşti şi a operat zeci de oameni, sub un nume fals. El a ajuns să opereze fără însă a avea studii de medicină, iar sub numele de Matthew Mode, a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group.

Potrivit sursei citate, Matthew Mode se numeşte, de fapt, Matteo Politi, un italian din Veneţia, cu doar 8 clase absolvite. În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a minţit timp de mai mulţi ani că e medic şi a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.