Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat cu elicopterul de luptă în Ucraina, a fost ucis în Spania

Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat în Ucraina, în luna august 2023, a fost împușcat mortal în orașul La Villajoyosa din Spania.

20 feb. 2024, 14:52
Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat cu elicopterul de luptă în Ucraina, a fost ucis în Spania
Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat cu elicopterul de luptă în Ucraina, a fost ucis în Spania

Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat în Ucraina, în luna august 2023, cu tot cu elicopterul său de luptă Mi-8, a fost găsit mort în Spania. Din primele detalii, acesta ar fi fost ucis.

Citește și: Rusia ameninţă România: dacă avioane de luptă ale Ucrainei decolează de pe teritoriul ţării noastre, Kremlinul va considera că România participă la război şi va lua măsuri

Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat cu elicopterul în Ucraina, a fost ucis în Spania

Moartea pilotului rus a fost confirmată de un reprezentant al serviciului militar de informaţii ucrainean, în timp ce o altă sursă din cadrul aceluiaşi serviciu a declarat publicației Ukrainska Pravda că pilotul a fost împușcat, iar în apropierea domiciliului acestuia din Spania a fost găsită o mașină făcută scrum, folosită de către asasin.

Dezertarea lui Maxim Kuzminov a devenit cunoscută în septembrie, când serviciul militar de informații ucrainean a difuzat imagini în care pilotul, atunci în vârstă de 28 de ani, a explicat cum a fost contactat de serviciu pentru a-i propune, în schimbul dezertării, bani și protecție.

Pilotul rus a fost trimis în Ucraina în octombrie 2022 pentru a-și îndeplini sarcinile care i-au fost atribuite în cadrul a ceea ce s-a numit „Operațiunea militară specială”. El a servit între Mariupol și Berdiansk, pilotând un elicopter de transport Mi-8 cu un echipaj de trei persoane. Pe 9 august 2023, după ce a decolat de pe aeroportul din Kursk cu destinația regiunea Harkov, la aproximativ 20 de kilometri de graniță, a zburat la o altitudine extrem de joasă, sub pragul de detecţie al radarelor, după care a aterizat pe un aerodrom din Ucraina.

După ce s-a predat Ucrainei, Kuzminov a ales să se stabilească în Spania. Pe 13 februarie, în orașul La Villajoyosa, din Alicante, el a fost împușcat de 12 ori și apoi călcat cu mașina. Presa spaniolă a relatat ulterior că în posesia lui Kuzminov au fost găsiți 100.000 de euro, iar autoritățile susțin că ar fi vorba despre o reglare de conturi între bande.

Citește și: Un pilot rus de karting a făcut un gest uluitor pe podium. A făcut salutul fascist şi a izbucnit într-o criză de râs VIDEO