MCV 2016: Critici pentru Parlamentul României, care a protejat corupţii de anchetele DNA

Raportul MCV care va fi publicat miercuri va saluta continuitatea în lupta anticorupţie, dar va atrage atenţia asupra votului din Parlament în privinţa cererilor privind imunitatea parlamentară, conform unor surse EurActiv.

RomaniaTV.net
27 ian. 2016, 10:30
MCV 2016: Critici pentru Parlamentul României, care a protejat corupţii de anchetele DNA

Autorii raportului apreciază faptul că lupta anticorupţie este puternică în România, dar ca şi anul trecut sunt critici la adresa Parlamentului în ceea ce priveşte neridicarea imunităţilor la cererea DNA, în 2015.

Raportul va fi pozitiv, la fel ca şi precedentul, din 28 ianuarie 2015, care a consemnat progresele înregistrate de România, precizând că trebuie menţinut consensul în ceea ce priveşte reformele, scrie euractiv.ro.

Comisia Europeană prezintă miercuri rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria

Anul trecut, cele mai multe critici au fost la adresa Parlamentului, care, în cea mai mare parte a anului 2014, nu a răspuns cererilor DNA de ridicare a imunităţii unor parlamentari pentru a permite iniţierea de anchete şi aplicarea măsurilor de detenţie preventivă.

„Această tendinţă a fost inversată în ultima parte a anului 2014, când Parlamentul a ridicat imunitatea mai multor parlamentari anchetaţi de DNA într-un dosar important de corupţie”, scria în raport, experţii Comisiei apreciind că răspunsul parlamentarilor la solicitările DNA pare „arbitrar şi lipsit de criterii obiective”.

Totodată, Legislativnul a mai fost criticat pentru normele privind situaţiile de incompatibilitate în cazul aleşilor locali, cum ar fi primarii, şi pentru nerespectarea deciziilor ANI confirmate în instanţă.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost creat de CE special pentru România şi Bulgaria, ţări care au aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.