MDRT: Nu va avea acces la datele personale ale turiştilor după implementarea SIET

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu va avea acces la datele personale de tipul nume, prenume, domiciliu, seria actului de identitate etc.ale turiştilor cazaţi în structurile de primire care vor fi înregistrate în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), a anunţat instituţia.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 16:32
MDRT: Nu va avea acces la datele personale ale turiştilor după implementarea SIET

Potrivit MDRT, instituţia va avea acces doar la datele statistice de tipul numărul de turişti cazaţi într-o structură de primire turistică, câţi sunt străini, din ce ţări provin, câţi sunt bărbaţi şi câţi sunt femei etc.

 

„În ceea ce priveşte evidenţa turiştilor, SIET va conţine exact aceleaşi date pe care le conţine în prezent fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor pe care fiecare turist o completează în momentul în care se cazează. Singura diferenţă este că, prin SIET, aceste date vor fi disponibile în format electronic”, se arată într-un comunicat al instituţiei transmis luni MEDIAFAX.

 

Reprezentanţii MDRT susţin că datele personale completate de turişti în „Fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor” vor fi disponibile, odată cu implementarea SIET, la fel cum sunt şi în prezent, doar angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

 

„Referitor la scrisoarea adresată săptămâna trecută de Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), menţionăm că proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea normelor cu privire la accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structurile de primire turistice se află în dezbatere publică şi că, în urma discuţiei cu reprezentanţii FIHR, s-au identificat aspectele din textul proiectului care au iscat neînţelegeri şi au fost reformulate pentru a fi şi mai clare”, se arată în comunicatul ministerului.

 

Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) a cerut Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), într-o scrisoare transmisă săptămâna trecută, să nu introducă Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), pentru că acesta ar aduce o serie de deservicii industriei.

 

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să se înscrie într-un sistem de evidenţă a turiştilor prin care se va putea afla în orice moment cine şi unde este cazat, în caz contrar urmând să fie amendate cu o sumă de până la 20.000 de lei.